Skenande smitta – men hundra elever ska ut på prao

Under fredagen uppmanade Region Östergötland östgötarna att gå i "personlig lockdown" på grund av det extremt allvarliga smittläget. Trots det ska över hundra högstadieelever ut på prao.

Eleverna ska ut på prao trots det allvarliga läge som just nu råder i Östergötland, vilket får en förälder vi talat med att reagera.

Eleverna ska ut på prao trots det allvarliga läge som just nu råder i Östergötland, vilket får en förälder vi talat med att reagera.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Norrköping2021-04-30 14:15

Praktiken för Norrköpings högstadieelever har genomförts under pandemin – med hundratals elever som varit ute på olika arbetsplatser. Praktiken, eller praon, genomförs olika veckor för olika skolor. Om ett par veckor är det dags för drygt hundra elever på Enebyskolan att gå ut på sin prao – mitt i det läge som av Region Östergötland på fredagen beskrevs som "extremt allvarligt".

En förälder, som vi kan kalla Maria, känner stor oro inför att eleverna ska ut på olika arbetsplatser.

– Vi som är vuxna ombeds jobba hemifrån och minska våra kontakter har fått vykort hem från kommunen om att det är viktigt att vi följer reglerna för att det är ett allvarligt läge. Då känns det väldigt dubbelt att man ska skicka ut 14-åringar på praktik, säger hon.

– Det är inte rimligt att utsätta alla för den här risken, när läget är så pass allvarligt. Det känns som bäddat för att barnen ska komma tillbaka med smitta, fortsätter hon.

undefined
Eleverna ska ut på prao trots det allvarliga läge som just nu råder i Östergötland, vilket får en förälder vi talat med att reagera.

Även i vintras genomfördes praktiken som planerat. Man sa då från kommunens håll att undervisningen ska bedrivas som vanligt och då är prao ett obligatoriskt inslag. Men Maria tycker att det nu är läge för ett undantag.

– Jag kan förstå att de har en mall, men nu är det inte som tidigare år. Då kanske man får vara lite mer uppfinningsrik, säger hon.

Christina Jansson, rektor på Enebyskolan, säger att de minskat ner praktiken från två veckor till en vecka. I övrigt hänvisar hon till kommunens bestämmelser.

– Det är klart att vi ser allvarligt på smittläget, men vi följer kommunens riktlinjer och de har inte sagt att vi ska flytta praon, säger hon.

Hans Grimsell är verksamhetschef för årskurs sju till nio i Norrköpings kommun. Han säger att prao precis som tidigare ska genomföras som planerat, trots det nu extremt allvarliga smittläget.

– Praon är en viktig och obligatorisk del i elevernas undervisning och kan inte ersättas med teori. Det regionen har sagt är att vi ska ha barnens bästa för ögonen och hålla vår verksamhet öppen i den mån som går.

Är inte barnens bästa att skydda dem från smitta?

– Jo, men när vi tittar på hur det sett ut efter de praoperioder vi har haft så har smittspridningen inte ökat efter dem.

Hur har ni kunnat se det?

– Det har inte varit mer frånvaro efter praon. 

Men på Kunskapsskolan är man av en annan åsikt. Där ska eleverna inte ut på prao under pandemin.

– Nej, vi tycker inte att det är rimligt under rådande omständigheter och framförallt inte som läget är i Östergötland just nu, säger Markus Brunfelt, rektor på Kunskapsskolan i Norrköping, som är förvånad över kommunens beslut:

– Det är orimligt att skicka ut eleverna på olika arbetsplatser nu skulle jag säga.

På Kunskapsskolan kommer åttondeklassarna i stället ha en arbetslivsvecka på skolan och sedan göra sin prao under nästa läsår.

Kommer det inte bli väldigt många som gör prao samtidigt då?

– Så kan det bli, men vi får fördela det över året. Alternativet är helt otänkbart, säger Markus Brunfelt.

Prao är ju en obligatorisk del av undervisningen, kan man verkligen skjuta upp det?

– Det finns andra saker som är obligatoriska som helt ställts in, till exempel har Skolverket ställt in de nationella proven. Någonstans måste man vara pragmatisk och skjuta på det som inte är rimligt under en pandemi. Praon ställs inte in, utan de här eleverna gör den i stället i årskurs nio.

Det här är prao

Praktisk arbetslivsorientering, prao, är obligatoriskt. Syftet med prao är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval.

Alla elever i grundskolan ska erbjudas minst tio dagars prao från och med årskurs 8. Det innebär att planerad prao exempelvis kan skjutas upp från årskurs 8 till årskurs 9.

I dagsläget bedömer Skolverket att det kan vara möjligt att låta elever göra prao på arbetsplatser om det fungerar utifrån de lokala förutsättningarna.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!