Under de senaste åren har bostadsområdet Lindö strand växt fram. Badplatsen har utökats med ny lekplats, basketplan och flera grillplatser och området har blivit minst sagt populärt. Men flera boende i området har under åren reagerat på att det på kvällstid har blivit en samlingsplats som känns otrygg.
Under november kom flera anmälningar om skadegörelse i Lindö strand. En av gångerna var polisen på plats då flera belysningspollare sparkats sönder.
– Vi skrev en anmälan om skadegörelse och pratade med vårdnadshavare till ungdomarna, säger Olle Älveroth, presstalesperson på polisen.
Enligt samhällsbyggnadskontoret har det varit mycket problem med skadegörelse vid badplatsen vid Lindö strand. I maj i år berättade vi om skadegörelse för över en miljon kronor.
Den här gången handlade det om ungefär tio pollare som sparkats ned.
– Vi hade äntligen fått dit polykarbonatglas istället för vanligt glas. Men nu när man inte kunnat slå sönder glasen så har man valt att ge sig på själva pollaren och vräka omkull dem och slå sönder dem istället, säger Magnus, elingenjör på samhällsbyggnadskontoret.
En ny belysningspollare kostar mellan 20 000–25 000 kronor.
– Många kanske tycker att det är för mycket pengar, men det är vad offentlig belysning kostar och de har en livslängd på mellan 30–40 år om de får vara hela, säger Magnus.
Han tycker att det är tråkigt att människor inte kan låta sakerna vara ifred.
– Det är skattepengar som går åt skogen. Vi har lagt ned fruktansvärt mycket pengar där ute och det förstörs lekredskap och papperskorgar vräks omkull. Jag vet inte varför.
En kvinna som bor i området, och som vill vara anonym, berättar att situationen har blivit ohållbar och hon beskriver det som ett kaos vid badplatsen. Hon berättar att det samlas personer som spelar hög musik till tidig morgon och att det sker kraftig nedskräpning.
– Ibland är man jättearg och ibland är man jätteledsen och känner sig maktlös. Speciellt när en polis säger att man ska gå ut och prata med dem. Det vågar man inte göra i dag. Tryggheten har försvunnit och det har inte blivit som man tänkt sig, säger hon.
– Det hade kunnat vara så mysigt, men sedan finns det de som gör sina egna regler och lagar.
Som ett försök att minska på stöket vid badplatsen kommer aktivitetsytorna endast ha belysning mellan klockan 09 och 22. Samhällsbyggnadskontoret har även haft önskemål om kameraövervakning vid badplatsen.
Ulf Linderoth, styrelseordförande i Lindö strand 1, delar bilden av läget. Han tycker också att kameraövervakning borde sättas upp vid Lindö strand.
– Om man inte har något att dölja borde det väl inte vara ett problem, säger han.
Han har länge reagerat på att det känns som en plats dit människor som sysslar med kriminella saker kommer. Han har ringt polisen flera gånger och påtalat att det sker "skumma" saker vid badplatsen.
– Men det är inte alltid det kommer någon polis.
Ulf Linderoth vill även att det ska vara en avgift på parkeringen vid badplatsen - det för att förhindra att människor har parkeringen som samlingsplats.
– Då krävs det att parkeringsvakterna kommer hit och kontrollerar också.
Johan Von Below, säkerhetschef på Norrköpings kommun, berättar att det har genomförts en dialog mellan bostadsföreningarna, kommunen och polisen gällande ordningsstörningar och skadegörelse i Lindö strand.
En åtgärdsplan har tagits fram och flera åtgärder kommer genomföras i området framöver. Dessa åtgärder kommer till exempel vara förankrade soptunnor och skyltning om var man får grilla.
Polisen meddelar att det inte finns något aktuellt beslut om kameraövervakning vid Lindö strand.