Sjukdomsbeskedet tvingar Bettan att sälja sin butik

Sjukdomsbeskedet gjorde att hon la ut butiken till försäljning på Instagram. "Jag har tagit mitt beslut och är stolt över det jag byggt upp. Men jag skulle gärna vilja se någon som kan ta det vidare på något sätt"; säger Elisabeth Ringh.

Helst ska Elisabeth Ring inte lyfta något alls, enligt läkarna. "Jag frågade hur mycket jag får lyfta som mest? Två kilo var svaret jag fick", säger hon.

Helst ska Elisabeth Ring inte lyfta något alls, enligt läkarna. "Jag frågade hur mycket jag får lyfta som mest? Två kilo var svaret jag fick", säger hon.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2023-11-26 18:00
undefined
Helst ska Elisabeth Ring inte lyfta något alls, enligt läkarna. "Jag frågade hur mycket jag får lyfta som mest? Två kilo var svaret jag fick", säger hon.

Färgglatt och intensivt. Kläderna som hänger i Butik Bettan är varken grå eller särskilt nedtonade. Det är sju år sedan Elisabeth Ringh köpte rörelsen och startade Butik Bettan i korsningen mellan Hörsalen och Gamla torget.

Det blev snabbt en succé. Trots pandemi blev klädaffären i korsningen årets butik på Handelsgalan 2021. Nu har Elisabeth Ringh lagt ut att butiken är till salu på Instagram.

– Jag måste ta det här beslutet på grund av min hälsa. Jag är inte död, affären är kvar. Men jag säger det här till mina kunder och till alla som varit här och som sett mig kämpa för att stå upp. Finns det någon som vill köpa butiken bland mina kunder, så ska de ha första tjing, säger Bettan.

undefined
Butik Bettan blev Årets butik på Handelsgalan 2021.
undefined
Elisabeth Ringhs butik ligger i korsningen Repslagaregatan/Gamla Rådstugugatan.

I maj skadade hon sig då hon gjorde ett tungt lyft. Bettan jobbade vidare, men med smärtor. I augusti fick hon efter en magnetröntgen beskedet att hon hade två frakturer och buktande diskar i ryggen. När sedan bicepssenan släppte från axeln blev det svårt att lyfta varor. Att något inte stod rätt till med hennes kropp förstod hon när motgångarna kom slag i slag.

– Den sista diagnosen sa att jag har benskörhet. Jag försöker att ändå vara en positiv människa. Det bästa med den senaste diagnosen är att jag inte har någon underliggande sjukdom.

– Jag har gjort det jag kan. Det är ledsamt, för jag hade kunnat tänka mig att jobba tills jag själv kunde välja, säger Bettan.

undefined
"Jag är inte död, affären är kvar", säger Elisabeth Ringh, ägare till Butik Bettan. Men hennes sjukdomsproblem gör att hon på sikt måste sälja verksamheten.

För att kunna lyfta kartonger och flytta skyltdockor för klädbyten har Bettan till och med frågat besökare om hjälp. Det har fungerat tack vare den relation hon byggt upp till sina kunder. Även om det kanske inte är ett hållbart sätt att jobba på.

– Den här butiken är inte uppbyggd på det sättet att man ska klara sig själv som kund. Servicegraden är viktigt, den här stilen av butik finns knappt längre. För kunden handlar det om att till viss del överlåta sin kropp till mig, så hjälper jag dem att hitta det rätta, säger Bettan.

undefined
Butik Bettan har välfyllda kvadratmeter.

Under vilka former en överlåtelsen ska ske är i dag oklart.

– Så länge jag inte har köpare lever butiken vidare. Jag kan sälja hela butiken, jag kan sälja med kläder eller utan. Jag är öppen för alla förslag. För mig är inget omöjligt. Men det är många uppgifter som ska göras och ett ganska hårt jobb. Min kropp är slut och jag har tagit ett beslut. Jag vill sälja min butik, säger Elisabeth Ringh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!