– Det blir avbokningar, men många kommer tillbaka när de är friska. Det ekonomiska bortfallet kan bli stort enstaka veckor, men jag har en fördel av att jag jobbar ensam och har många stamkunder som regelbundet bokar tid. Tuffare är det för salongerna som i högre grad lever på drop in-kunder, frisörer som hyr stol eller enbart arbetar med skönhetsvård.
Bakom undersökningen Frisörbarometern, som gick ut till medlemmarna i slutet av januari i år, står branschorganisationen Frisörföretagarna. 1 098 ägare deltog.
I rapporten uppgav sju av tio företagare ett sämre bokningsläge under januari jämfört med ett normalår. Lönekostnader, sjuklön och höga fasta kostnader är andra avgörande förklaringar till det ekonomiska läget för många frisörföretag.
Fler än hälften av de salonger som ser en minskad omsättning vet inte hur länge de kommer att klara sig på dagens omställnings- och omsättningstöd. Otryggheten är stor. 22 procent svarar att de tror att de kommer att överleva längre än ett år, tio procent av arbetsgivarna uppger att de klarar maximalt sex månader till innan konkurs eller nedstängning.
Drygt fem av tio i Frisörbarometern har övervägt att sluta som frisör. Bland hyrstolar och ensamföretagare är andelen så pass hög som 77 procent. Fyra av tio överväger att sälja sin salong. Hälften av arbetsgivarna står inför ett beslut att behöva säga upp personal.
– För branschens skull hoppas jag att det vänder nu. Personligen undrar jag hur länge man törs på hålla på om samhället stänger ner igen. Jag är rädd för att smittan kan ta fart på nytt – fler och fler verkar tro att faran är över, säger Johanna Frithiof.
I undersökningen svarade tre av tio frisörer att de inte haft en enda betald semestervecka på två år. 80 procent uppgav att de haft färre än totalt sex betalda semesterveckor under pandemin. Varannan företagare har inte heller tagit ut lön eller endast ett litet arvode.
– Under pandemin har ekonomin varit svajig och det är sommarsemestern som blir lidande. I mitt fall försöker jag ta en vecka och några strödagar då och då när jag kan. Annat som får stå åt sidan är eget sparande och investeringar på firman, utvecklar Johanna Frithiof.
Om framtiden?
– Jag hoppas vi kan hålla samhället öppet så att jag får fortsätta vara frisör.