Sjöfartsverket kan visa havets botten

Hur ser det egentligen ut på Östersjöns botten? Det vet Sjöfartsverket i Norrköping nu.

Projektledaren hans Öiås och produktionschef Magnus Wallhagen har varit med och tagit fram djupdatabasen över Östersjön.

Projektledaren hans Öiås och produktionschef Magnus Wallhagen har varit med och tagit fram djupdatabasen över Östersjön.

Foto: Håkan Sjöström

Norrköping2013-09-24 21:11

Sjöfartsverket har precis lanserat en databas där du fritt kan ta en en titt på havsbotten.

Östersjöns botten har spännande bergskedjor och avgrundsdjupa klyftor. Den allra djupaste i hela Östersjön är Landsortsdjupet som mäter hela 452 meter. Det har sjömätningsfartyget hos Sjöfartsverket mätt upp och nu finns den tydligt att se i djupdatabasen.

– Vi öppnade databasen för några dagar sedan och har redan fått fin respons från bland annat forskare som jobbar med Östersjön på ett eller annat sätt, säger Magnus Wallhagen, produktionschef på Sjöfartsverket sjögeografi. Databasen är inte tillåten för kommersiellt bruk utan är mer ett sätt för oss att visa möjligheterna med djupdata.

Att se bottentopografin i Östersjön är att titta in i en ny värld där bergsryggar avslöjar hur inlandsisen för flera tusen år sedan drog fram över Skandinavien. Kartan är mycket detaljerad och går att ladda hem i en excel-fil men några områden i Östersjön är fortfarande dimmigt blå.

– Vi har inte mätt upp hela Östersjön ännu så exempelvis delar av Bottenviken återstår att färdigställa, förklarar Magnus Wallhagen. Sjömätningarna fortsätter och en del av arbetet sker ihop med våra samarbetsländer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om