"Självklart att vaccinera mot kondylom"

Ska barn som föds i en familj med viss kunskap och ekonomi skyddas medan andra riskerar könsvårtor? Det vänder sig barnmorskan Frida Lindgren Karlsson mot.

Foto: Johansson Henrik

Norrköping2010-06-25 00:00
I förra veckan skrev vi om Socialstyrelsens beslut om att börja låta flickor vaccineras med Cervarix mot det slags humana papillomvirus (HPV) som orsakar livmoderhalscancer. Vaccinet Gardasil kostar mer att köpa in men skyddar även mot könsvårtor, så kallat kondylom. Snart meddelar förvaltningsrätten ifall svenska flickor kommer att erbjudas fritt vaccin mot kondylom. Barnmorskan Frida Lindgren Karlsson väntar spänt på beslutet.- Jag förvånades redan under utbildningen över hur oerhört vanligt kondylom är. Med ett vaccin kan man få ner spridningen, säger Frida Lindgren Karlsson.- Vem vill egentligen ha det sämre alternativet? Det här kan ju verkligen bli en klassfråga.Som tvåbarnsmor skulle hon aldrig låta sina barn få det vaccin som Sveriges landsting gemensamt har beslutat att köpa. Hon tycker att upphandlingen borde göras om.- Och Gardasil borde man även låta pojkar få. Det är ju inte bara flickor som får kondylom.Vårtorna ger besvär i olika grad beroende på var på könsorganet de sitter eller när de blommar upp.- Det kan handla om besvär med sexlivet eller att det skaver om man så bara sitter eller går. - Det är verkligen otrevligt och kostar mycket i lidande och i pengar, säger Frida Lindgren Karlsson.
FAKTA Två vacciner att välja på
Socialstyrelsen har beslutat att flickor födda 1999 och senare ska vaccineras mot det slags humana papillomvirus (HPV) som orsakar livmoderhalscancer. Upphandlingen gällde enbart livmoderhalscancer varför Sveriges landsting valt att teckna kontrakt med Glaxo Smithkline som saluför vaccinet Cervarix, som täcker just de HPV-stammar som orsakar mest cancer.Ett annat vaccin, Gardasil från Sanofi Pasteur MSD, är visserligen dyrare men skyddar även mot andra former av HPV som ger könsvårtor, kondylom. Läkemedelsföretaget har överklagat beslutet och påpekar att staten skulle tjäna på att slippa betala för behandlingen av kondylom som i dag beräknas uppgå till 50 miljoner kronor om året. Förvaltningsrättens beslut kommer snart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om