Sex och funktionshinder i fokus

Vem ansvarar för att hjälpa funktionshindrade att kunna ha sex? Det och mycket annat har berörts i studier på programmet för Samhälls- och kulturanalys på Campus Norrköping.

Känsligt ämne. Tobias Holmberg och Emma Widarson har tittat närmare på ämnet sex och funktionshinder. Något som de konstaterar är ett känsligt ämne.

Känsligt ämne. Tobias Holmberg och Emma Widarson har tittat närmare på ämnet sex och funktionshinder. Något som de konstaterar är ett känsligt ämne.

Foto: Hanna Andersson

Norrköping2017-03-31 09:30

Studenter vid programmet Samhälls- och kulturanalys har under sitt andra år arbetat med projekt som rör individers och gruppers identiteter och livsvillkor. Resultaten presenterades under ett symposium på torsdagen.

Totalt presenterades ett tjugotal uppsatser utifrån fyra övergripande teman; kropp, sexualitet och ideal, identifikationer, normer och inkludering/exkludering, samt fostran, hälsa, identitet och slutligen arbete, engagemang och identitet.

På ämnet kropp, sexualitet och ideal har studenterna studerat bland annat sex och ansvarstagande bland universitetsstudenter, hur det talas om psykisk ohälsa utifrån genusperspektiv, könsuppdelning på gymmet, och bemötande av sexualitet och kön i spelindustrin.

Studenterna Tobias Holmberg och Emma Widarson har studerat den sexuella kroppens funktionalitet. Hur mycket fokuseras det på sex inom arbetsterapi för funktionshindrade? Hurdan är normen för funktionalitet och sexualitet, och hur konstrueras dessa normer inom arbetsterapin, en profession som har en betydande roll i vad personer med en normbrytande fysisk funktionalitet får för samhällsstöd.

– Det första vi upptäckte är att det inte finns så mycket skrivet om ämnet sex och funktionsnedsättningar. Det enda som finns handlar till största del om intellektuella funktionsnedsättningar, säger Tobias Holmberg, och får medhåll av sin kurskamrat Emma Widarsson.

Deras reflektion är att det under arbetets gång blev tydligt att deras informanter, fem arbetsterapeutstuderande, inte har några svårigheter att se sex som en vardaglig aktivitet som borde beröras på samma sätt som man undervisar och hjälper med förrättande av toalettbesök. Men ämnet berörs inte nämnvärt under arbetsterapeututbildningen.

– Att det inte berörs beror troligen på att det är ett känsligt ämne som många har svårt att prata om. Att det finns en osäkerhet över vilken profession som ska ta i frågan, och att det finns mycket normer kring sex, bland annat att man har ett fungerande sexliv endast om man har ett fungerande könsorgan. När det pratas om ämnet hamnar det på individens ansvar, att själv finna vägar att kunna ha sex, konstaterar Tobias Holmberg och Emma Widarson i sin studie.

Är detta ett ämne som ni skulle kunna tänka er att studera närmare?

– Ja definitivt, framförallt i ett bredare perspektiv, just sexualitet och funktionalitet. Det är ett ämne som är väldigt lite omskrivet, och samtidigt så viktigt, säger Tobias Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!