Serverat och klart på stadens klassiska svängkrogar

Larm var det väl knappast någon som brydde sig om. Det var andra tider och man åt helt enkelt för att bli mätt. Och det fanns gott om restauranger för svensk husmanskost.

Klassiker. Restaurang Kronan vid Nya torget, med ingången till den finare avdelningen till vänster, tvingades slå igen 1971.

Klassiker. Restaurang Kronan vid Nya torget, med ingången till den finare avdelningen till vänster, tvingades slå igen 1971.

Foto: Tillfälliga Fotografer

Norrköping2007-11-24 00:15
Exempelvis den lilla restaurangen vid Tempo på Hospitalsgatan eller den i Konsumvaruhuset. Men framförallt vid de så kallade svängkrogarna, Kronan, Druvan och Nordstjärnan. Kronan vid Nya Torget, Druvan vid Sveaparken och Nordstjärnan på Vattengatan.Äggröra och renstek
Den 1 oktober 1960 såg menyn för Kronan ut så här:Delikatess-sandwiches med varm krustad för 5:50, äggröra med ristad renstek, 6:50, champinjonsoppa, 3:50. Bland àla carte-rätterna fanns nystekt fasan med sallad eller unganka àla orange, båda till det facila priset av 9:50. En tournedos med béarnaisesås kostade 9 kronor och det gjorde även kalvfilé Maxim.På dagens rätt fanns exempelvis skaldjurssallad med kuvertbröd för 2:25, kall rostbiff med potatissallad för 5:75, nystekt kyckling med sallad för 6:50 och sill och ostbricka för 2:25.Krogarna drevs från början av det som senare blev Systembolaget. På 1920-talet tog Ösara, Östra Sveriges Restaurang AB, över alla tre. Bolagets uppgift var att överta och fortsätta med den verksamhet, som tidigare utövats av Systemaktiebolaget i Norrköping. Ett restaurangbolag hade större rörelsefrihet än det halvstatliga bolaget och syftet var att höja den allmänna nivån inom de tre restaurangerna.Nordstjärnan och Druvan fortsatte traditionen efter tidigare krogar på platsen, Blå Maja, respektive Skuljons. Vid Kronan fanns det en
tradition av utskänkning sedan 1800-talets slut.Skumt på Skuljons
Innan restaurangbolaget tog över hade exempelvis Druvan ett dåligt rykte, men kom efterhand att ses som en mycket bra matrestaurang.På 1870-talet gav en besökare en ögonvittnesskildring av ett smutsigt och illaluktande lokus som var fyllt med både trasiga och smutsiga figurer. Moa Martinson skildrade senare hur Skuljons var en krog där arbetare från stadens fabriker och från hamnen ofta söp upp sina avlöningar.Under flera decennier på 1900-talet var svängkrogarna både välbesökta och omtyckta av Norrköpingsborna. Alla tre var indelade i två avdelningar, krogen, eller busan, på nedre botten och en finare matsal en trappa upp.I busan flödade ölet och under motbokstidens spritrestriktioner med mattvång gick maträtter ut och in för att gästerna skulle få de åtråvärda suparna. På den finare avdelningen gavs suparna i större ransoner, men det var
förbehållet männen. Kvinnor serverades mindre kvantitet sprit. Finan på Nordstjärnan låg ut mot Vattengatan. På andra våningen fanns
matsal, kafé och en sal som kunde hyras av slutna sällskap. Där serverades bland annat ett mycket populärt julbord. Och av de tre ansågs Nordstjärnan av många Norrköpingsbor som den bästa matkrogen. Den anrika krogen drogs sedermera in i ekonomiska trassligheter. Och sommaren 1983 förstördes Nordstjärnan vid en brand. Efter branden tog
Skanska över och rev fastigheten.Bayerskt öl
Druvan orkade inte hålla stånd lika länge. 1978 slog man igen och då hade det funnits krog på platsen i 130 år. På 50-talet byggdes Druvan om till Galejan. Ur kranarna flödade då bayerskt öl och i vimlet under premiärkvällen syntes bland andra borgmästare Lutteman, kommunalrådet Manne Jarméus och stadsfullmäktiges ordförande, Arvid Karlsson.På 70-talet fick Druvan västernkaraktär och liknade mest en saloon. Men alla ombyggnader till trots. Till slut bar det inte.Samma öde gick Kronan vid Nya Torget till mötes. I juni 1971 kom beskedet att krogen skulle stänga.På 50-talet förvandlades den gamla tredje klassens krog till Värdshuset Kronan, med syftet att få bort krogstämpeln. I början på 60-talet höjdes standarden och då infördes även en ny drinkbar
i den finare avdelningen. Några år senare genomfördes ytterligare förändringar. Bottenvåningen
gjordes om och på övervåningen serverades clubluncher. I slutet på 60-talet började Kronan med ett visotek, men i juni 1971 kom beskedet att krogen skulle stänga för gott.Svängkrogarnas era var över.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!