"Vad tycker du?" är vår nya poddsatsning

Norrköpings Tidningars debattredaktör Hanna Petersson tar steget in i poddstudion och en ny roll. Tillsammans med produktionsbyrån Fluid ligger hon bakom satsningen av nya NT-podcasten "Vad tycker du?".

NT:s debattredaktör Hanna Petersson.

NT:s debattredaktör Hanna Petersson.

Foto: Viktor Löfgren

Norrköping2023-02-01 18:00

Hon beskriver den som förlängning av tidningens insändar- och debattsida i samtalsform. "Utan samtal utvecklas inte samhället", säger Hanna Petersson. 

Det femte avsnittet har släppts under onsdagen. Tanken är att nya avsnitt kommer varje tisdag. I det senaste träffar sjuksköterskan Hedda Rundgren regionsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) för ett samtal om krisen i sjukvården, närmare bestämt om det tuffa läge som personalen upplever på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Det är bara ett exempel på hur nya podcasten kommer se ut.

Hanna Petersson har i ett par år varit debattredaktör på Norrköpings Tidningar. Hon såg behovet av att utveckla de sidor som vanligtvis innehåller insändare och debattartiklar.

– Det kommer att vara en förlängning av det som finns där och fånga upp aktuella diskussioner. Det ligger ändå något i klyschan att låta människor prata till punkt, säger Hanna Petersson.

Det kommer likna ett samtal, snarare än en hätsk debatt. God ton är en förutsättning.

– Jag har märkt i de intervjuer jag gjort som journalist att när jag vill veta mer har det liknat mer ett samtal än en intervju. Det är vad jag vill ska förmedlas.

Men gäster med motsatta åsikter kommer också att få träffas?

– Verkligen. Det måste få finnas åsikter som bryter mot varandra i podden. Jag tycker avsnittet när de lokala SSU- och MUF-föreningarna var ett bra exempel på när det fanns en konflikt mellan åsikter, men man hade respekt för varandra och höll sig till god ton.

Men Hanna Petersson poängterar att det är samtalet som hon i form av programledare kommer att uppmuntra.

– Det kommer också bjudas på nyheter i olika avsnitt, säger hon.

Varför är det så viktigt att betona samtalet?

– Yttrandefriheten är oerhört viktig, och det är så viktigt att få uttrycka sina åsikter. Även de som kanske inte alltid passar in i den här politiskt korrekta korridoren som ibland uppstår. Jag tror man måste ta del av yttringar som man inte håller med om. Utan samtalet utvecklas inte samhället.

Till sist, vad kommer podden ge lyssnarna?

– Jag tror de kommer att upptäcka saker och personer som de inte känner till. De kommer förhoppningsvis lära känna personerna och få intresse för ämnet. Och jag kommer att få göra det jag gillar mest, nämligen att vara nyfiken, säger Hanna Petersson.

Karta: Norrköpings Tidningar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!