Motala ström fortsätter att brusa och dåna och runt Glan har vattennivån stigit långt, långt över det normala. Den orange varning som beräknas ligga kvar minst veckan ut innebär enligt SMHI:s bedömning mycket höga strömhastigheter, flöden som uppstår i genomsnitt vart 25:e till 50:e år och hög risk för översvämningar längs med sjöar och vattendrag.
En liten ljusning är dock i sikte.
– Generellt sett ser det ut som kommer att lätta framöver. Det är inga stora nederbördsmängder som ligger i våra prognoser, säger Hanna Pierrau, vakthavande hydrolog på SMHI men varnar samtidigt för att det kommer att ta tid.
– Roxen och Glan är så pass stora och med så pass höga vattennivåer att det kommer att ta tid. Dessutom är det allmänt väldigt blött i marken och fler av inflödena till Roxen och Glan har också höga nivåer. Våra modeller pekar på att det har stabiliserat sig och kommer det inte mer vatten eller snö som kan smälta blir det inte värre. Det kommer att vända men sker långsamt och inte så märkbart den närmaste tiden, säger Hanna Pierrau.
Kan den pågående issmältningen påverka vattenflödena?
– Issmältningen i sig tillför inte så mycket vatten. Det handlar mer om att den kan blockera och skapa isdämningar i så fall.
De extremt höga vattennivåerna märks tydligt runt Glan, så även på Eksundsidan precis vid Motala ströms inlopp mot Fiskeby. Utmed Almborgavägen ligger flera fritidshus nu en bra bit ut i vattnet. Bland annat en som tillhör Sinikka Sirviös familj. Hon har försökt få besked av såväl kommunen, Tekniska verken och Mark- och miljödomstolen.
– Ingen kan göra något, de hänvisar bara till den vattendom som finns. De säger ingenting och ignorerar oss som drabbas och vi är många runt Glan, säger hon.
Problemet är att vattensystemet hänger ihop. Det är Tekniska verken som ansvarar för regleringen av Motala ström från Vättern via Glan och ut till havet. Släpper man på mer vatten från till exempel Roxen får systemet nedström inklusive Glan ännu mer vatten. Länsstyrelsen har möjlighet att besluta om avsteg från vattendomen angående nivåerna i de stora sjöarna men beslutade i ett tidigare skede att detta skulle medföra alltför för stora risker på annat håll.
Flödet från Glan och genom Norrköping har den senaste tiden legat på runt 250 kubikmeter per sekund.