SD-politikern: Starta en akutskola i Norrköping

Gunilla Aranda Hellberg (SD) vill starta en akutskola i Norrköping. Där ska utåtagerande elever placeras och få hjälp.
Andra politiker är tveksamma till förslaget.
Ingrid Cassel (M) ser hellre att elever flyttas till andra, befintliga, skolor.

Gunilla Hellberg (SD) vill se en akutskola i Norrköping.

Gunilla Hellberg (SD) vill se en akutskola i Norrköping.

Foto: Annika Flood

Norrköping2024-12-08 20:00

Gunilla Aranda Hellberg är gruppledare för SD i utbildningsnämnden. Precis som många andra har hon följt NT:s rapportering om våldet på högstadiet.

Att just Mosstorpskolan skulle hamna under lupp förvånade henne inte. Hon har sett ärendena komma regelbundet till utbildningskontoret. I efterhand konstaterar hon att det kommunen tidigare har gjort inte varit tillräckligt.

– Det som har redovisats till oss är att man har haft speciella team som har jobbat där ute, skolan har bytt rektor och försökt omorganisera men borde ha gjort det bättre, tycker jag.

undefined
Gunilla Hellberg (SD) vill se en akutskola i Norrköping.

Vad känner du just nu?

– En upprördhet. Jag känner att jag som politiker vill göra något för att det här ska upphöra eller kunna hanteras på ett bättre sätt än vad vi har klarat av hittills.

Gunilla Aranda Hellberg vill se en akutskola i Norrköping. En plats där elever som är utåtagerande kan förflyttas till. Från och med april 2023 har både kommuner och friskolor kunnat söka statsbidrag för akutskolor.

Enligt skollagen får placeringen i en akutskola gälla i högst fyra veckor, men det är något som SD på riksnivå vill kunna förlänga.

– En akutskola kan bemannas av personal som är vana vid att arbeta med den här typen av elever. De kan lättare utreda vilka behov som finns och kan enklare bygga upp ett nätverk med polisen och socialtjänsten, säger Gunilla Aranda Hellberg.

Trots satsningen visar en granskning som Sveriges Radio P4 gjort att var fjärde akutskola i landet står tom.

undefined
Mosstorpskolan har getts mer resurser, berättar Ingrid Cassel.

I somras valde Söderköpings kommun att öppna en akutskola – men den har inte använts sedan i våras, rapporterar P4 Östergötland I december i fjol öppnades en i Linköping med plats för fyra elever. Ungefär fyra platser skulle kunna vara aktuellt i Norrköping också.

Vilka risker ser du?

– Kritiken mot det är att det inte är bra att placera flera utåtagerande elever på samma plats. Man ser att samma slags problematik kan uppstå som finns på vissa HVB- och SIS-hem. Men alternativet är att de här barnen ska få fortsätta skada andra och sig själv i skolorna och det överväger den problematiken som kan uppstå i en akutskola.

En personal på Mosstorpskolan uppskattade att det fanns tolv utåtagerande elever bara på högstadiet.

– Det är tolv stycken som borde gå någon annanstans, säger Gunilla Aranda Hellberg.

Men Gunilla Aranda Hellberg får inte medhåll från sina politikerkollegor som vi pratat med. Nicklas Lundström (V), Ingrid Cassel (M) och Maria Sayeler Behnam (S) är alla tveksamma till akutskolor.

– De eleverna behöver kraftigt utökat stöd men jag vet inte om det är ett bra förslag att separera dem så att de hamnar enbart med andra som har samma problem, säger Nicklas Lundström, oppositionsråd. 

undefined
Fler timmar i förskola och sänkta avgifter till fritidshem är Nicklas Lundströms förslag på hur man vänder utvecklingen.

Ingrid Cassel lyfter att man i Norrköping satsat på att flytta elever till andra skolor, och sett goda resultat. 

– Jag tror inte att det hjälper att bara flytta in dem till en annan lokal. Att eleverna flyttas till en annan skola känns mer naturligt, säger hon.

Inte heller Maria Sayeler Behnam tror på lösningen. 

– Man löser symtomen snarare än orsaken, säger hon.

undefined
Maria Sayeler Behnam (S) tror inte att lösningen på svårigheterna på Mosstorpskolan är att flytta elever, eftersom hon anser att problemet där är strukturellt.

Niklas Lundström tror att tidiga insatser kan minska antalet utåtagerande elever. Barn till föräldrar som är arbetslösa eller saknar stabil inkomst ska gå fler timmar i förskolan, tycker han. 

– Det är ofta de som behöver förskola mest. De måste få gå minst 30 timmar i veckan.

Han skulle vilja se mer personal på fritidshem och att avgifterna sänks.

– Det behövs insatser tidigt och generöst. När man kommer till högstadiet är det ofta för sent eller svårt att vända utvecklingen.

Ingrid Cassel tror att det är viktigt att hålla kvar vid insatser en längre tid för att se en förbättring i skolan.

– På Mosstorp har det getts utrymme för att ta in mer personal, nämnden har uppmärksammat att det gett ett stort ekonomiskt underskott och accepterat det då det gått åt mer resurser där. Insatserna som gjorts måste fortgå.

undefined
Ingrid Cassel (M) tror att det är bättre att flytta utåtagerande elever till befintliga skolor i stället för till en akutskola.

Maria Sayeler Behnam (S) tycker att möjligheten att flytta en elev till en annan skola eller internt inom skolan kan vara bra, när det handlar om ett fåtal elever som är utåtagerande.

– I er granskning är det uppenbart att på Mosstorp finns ett strukturellt problem. Där behöver man jobba på ett annat sätt.

Hon tror att en väg framåt är att jobba mer relationsbyggande, genom att socialsekreterare eller socialpedagoger finns ute på skolorna. Det kan också göras genom att öka kompetensen hos personalen som jobbar i skolornas elevhälsa, menar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!