Scenkonstbolaget om hyran: "Vi har ingen brådska"

Vad en höjd hyra för Scenkost Öst och SON i Louis De Geer innebär är för tidigt att säga. "Vi har ett giltigt hyresavtal och har ingen brådska. Vi vill i lugn och ro analysera vad det kan innebära", säger Lars Hagman (L), ordförande i Scenkonst Öst.

"Bolaget kommer att sätta igång en konsekvensanalys direkt i augusti för att se vad det innebär för bolaget om vi får den här hyreshöjningen", säger Lars Hagman (L), ordförande i Scenkonst Öst om den hyreshöjning som kan bli verklighet för symfoniorkesterns verksamhet i Louis De Geer i framtiden.

"Bolaget kommer att sätta igång en konsekvensanalys direkt i augusti för att se vad det innebär för bolaget om vi får den här hyreshöjningen", säger Lars Hagman (L), ordförande i Scenkonst Öst om den hyreshöjning som kan bli verklighet för symfoniorkesterns verksamhet i Louis De Geer i framtiden.

Foto: Niclas Fasth/Scenkonst Öst

Norrköping2024-07-04 14:00

I samband med att det nya samarbetsavtalet presenterades mellan Louis De Geer Konsert & Kongress och Scenkonst Öst, där symfoniorkestern ingår, meddelades också att hyresnivån kommer att höjas från 1 januari 2026. Något NT kunde berätta på tisdagen.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) ska hyran för Scenkonst Öst då höjas med cirka 6,5 miljoner kronor till 17 miljoner kronor.

– De har aviserat att de vill se över hyran och ägarna har pratat om ungefär den här summan runt 6 miljoner men det är ingenting vi har kunnat ta ställning till ännu så vi vet inte hur det kommer att påverka verksamheten. Det är ju lite luddigt om ägarna är beredda att ge extra bidrag eller om det helt och hållet ska tas av bolaget så just nu kan vi inte säga varken bu eller bä, säger Lars Hagman (L), ordförande i Scenkonst Öst.

Fokus har legat på det nya samarbetsavtalet, menar han, även om det fanns önskemål från Norrköpings kommun att även få till ett nytt hyresavtal redan nu.

– Men vi har ett giltigt hyresavtal och det är det ingen som förnekat. Vi vill i lugn och ro analysera vad det innebär efter konstens alla regler. Vi har 1,5 år kvar på det gamla kontraktet, säger Lars Hagman.

undefined
Vad en hyreshöjning får för konsekvenser för Norrköpings symfoniorkester (SON) och verksamheten i Louis De Geer ska noga analyseras efter sommaren av Scenkonst Öst.

Scenkonst Öst väntar dessutom på sin nya vd Monica Fredriksson Tal som tillträder sin tjänst först 5 augusti.

– Hon får sätta sig in i det och ta hand om de frågorna när hon kommer, säger Lars Hagman som annars är mycket nöjd med det nya samarbetsavtalet om hur lokalerna i De Geer-hallen, Flygeln och Värmekyrkan ska användas.

– Det är ganska lika det vi hade tidigare men lite mer uppdaterat så det känns väldigt tillfredsställande och bra för oss, säger han.

Frågan om en privat extern aktör ska ta över driften av Louis De Geer är ingenting som oroar Scenkonst Öst.

– Vi har inga problem med det. Nya fräscha ögon som ser vilken potential det finns i Louis De Geer kan vara bra, säger Lars Hagman.

Inte heller symfoniorkesterns konstnärliga ledare Henrik Marmén tycker att driftfrågan är särskilt viktig för SON:s verksamhet.

– Jag har egentligen ingen synpunkt på vem som driver det så länge samarbetet sker efter reglerade former och det kommer det ju att göra nu enligt det nya avtalet. Vi är beredda att jobba tillsammans med vilken samarbetspartner som helst, säger han. 

Karta: Louis De Geer Konsert & Kongress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!