Sålde skrotbilar till Afrika

Bilarna uppgavs vara skrotade, men hade sålts för export till Afrika.

Norrköping2006-01-19 14:10
En 37-årig företagare som misstänks ha lurat till sig 31 900 kr i skrotningspremier åtalades på torsdagen för bedrägeri.

Åtalet omfattar sammanlagt 23 bilar för vilka skrotpremier oriktigt betalats ut. Uppgifterna om att bilarna skrotats har skickats till Vägverket från 37-åringens företag, som haft tillstånd till s k direktregistrering i bilregistret. Vägverket har sedan betalat ut skrotpremierna till företaget.

Att allt inte stod rätt till upptäcktes i Hamburg i början av förra året. Polisen hade kallats till hamnen sedan en svenskregistrerad personbil upptäckts i hamnbassängen intill en lastningsplats för exportfordon. En polis noterade att många svenskskyltade bilar stod uppställda på platsen. Fordonen skulle lastas på ett fartyg med destination republiken Benin i Västafrika. Det avgick för övrigt senare, lastat med omkring 650 skrotfordon.
? Vad jag förstår skulle bilar användas i befintligt skick i Västafrika, säger kammaråklagare Lars Folkunger i en kommentar.
Den tyska polisen kontaktade sina svenska kollegor. Och då visade det sig att ett dussintal fordon hade 37-åringens företag som sista registrerade ägare. Bilarna var dessutom anmälda som skrotade till Vägverket.

LÄS MER I MORGONDAGENS TIDNING!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om