Julhandeln är igång och många butiker har någon form av julfokus. Så ser det även ut på andrahandsmarknaden där de olika butikerna som vi besökt har ställt upp tomtar och juleljusstakar i långa rader.
– Ja, det här är en försäljning som går väldigt bra – folk börjar fråga efter julsakerna redan i september, säger Stefan Axelsson som är butikschef på Bra och begagnat.
Ur högtalaren intill honom hörs julig musik och i gångarna trängs många som handlar.
– Förra lördagen hade vi jullördag med annons i NT och så där. Då hade vi en försäljning som låg 40 procent bättre än en vanlig lördag, förklarar Stefan Axelsson.
På en skylt på väggen står att läsa att snatterier förekommer. Ändå går överskottet från butikens försäljning till välgörenhet.
– Främst går pengarna till hälso- och sjukvård i Centralafrikanska republiken, där vi samarbetar med ett sjukhus.
Att få komma tillbaka
Utanför hjälpverksamheten Återvinningen står Anders "Buddha" Pettersson i tomtekläder. Han förklarar att den här lördagen infaller Återvinningens särskilda start för sin julförsäljning. Det märks. Innanför dörrarna är det tjockt med folk och köerna till kassan är långa. Det bjuds på glögg med pepparkakor och stämningen är gemytlig.
Butikschefen Paulina Thor berättar att det blivit en tradition i Återvinningens butiker, som även finns i Motala och Linköping, att starta julen med en särskild julförsäljning just i november.
– Våra pengar går ju inte till välgörenhet på det sätt som en del av de andra second hand-butikernas gör. Våra pengar går till hyra och till löner för vår personal. På två år har vi kunnat anställa 20 personer i den här butiken och det är därför våra priser ibland kan ligga lite högre, säger Paulina Thor.
Idag har butiken 15 anställda. Hjälpverksamhetens tanke är att de som anställs ska få hjälp att komma tillbaka i arbete efter exempelvis långtidssjukskrivning. Men man har även ett projekt där man sänder hjälp till exempelvis Lettland.
Till skolor och sjukhus
I Norrköping samarbetar Erikshjälpen Second hand med Pingstkyrkan. Pengarna går till olika typer av bistånd över hela världen.
– Vi skickar inte pengar utan överskottet används för att bygga skolor, sjukhus och anlägga jordbruk, förklarar volontären Thomas Larsson.
Även Erikshjälpen har mycket julsaker att sälja så här års.
– Vi har ett helt loft där vi samlar julsakerna hela året. Allt är inte ute i butiken ännu, utan vi tar fram mer hela tiden fram till jul.
Den här lördagen är Chanette Rosén ansvarig för butiken. Under de 17 år hon har arbetat med second hand-försäljning har hon sett hur marknaden har exploderat. Inga kunder vill prata med oss från tidningen när vi vill intervjua någon.
Okej med julklappar
Men Chanette Rosén tycker att mycket har förändrats.
– Jag har verkligen sett en förändring där folk är mycket mer medvetna om att återvunnet är bra för miljön och att det man köper här har ett bra syfte. Vi har fått öppna ytterligare en dag i veckan.
Att det har blivit okej att köpa begagnade julklappar tycker hon också att hon ser.
– Vi säljer absolut mycket mer när det är jul.