Från ett packhus med ett anslutande litet växhus till restaurangverksamhet, trädgårdsbutik, egentillverkade äppeldrycker och en storskalig trädodling...
– Från att bara vara ett litet växthus till vad vi är idag så skulle jag säga att vi har gjort en ganska lång resa, säger Emelie Billbäck, som tillsammans med sin syster Julia är den nya generationen på plantskolan.
Plantskolan startades av Ingvar och Inger Billbäck. Ingvars pappa Bertil var direktör på Bergianska i Stockholm så Ingvar växte upp i den botaniska trädgården. I början av 90-talet tog dottern Kerstin och hennes man Claerens över verksamheten. Idag är döttrarna Emelie och Julia en självklar del av företaget och helt redo att, när det är dags, ta över spakarna.
Precis som Billbäcks har förändrats på sex decennier har också samhället gjort det.
– Det är klart att vi på något sätt speglar samtiden. Det har gått från att man varit mycket hemma, man har ätit och botaniserat, till att man nu vill dela upplevelser med andra, folk kommer hit och är tillsammans. Vi har blivit en mötesplats istället för att bara vara ett ställe där man köper sina växter, säger Julia Billbäck.
Systrarna menar att besökare oftast bara ser en liten del av allt det som är Billbäcks, men de har också en lång historia av att odla träd, något som är en viktig del av verksamheten.
– Den odlingen som vi håller på med är speciellt framtagen för svenskt klimat och den kunskapen kan man inte få från andra länder. Vi är bara ungefär tre stora trädodlare kvar i landet, säger Julia.
Emelie berättar att deras uppdrag är viktigt, det byggs mycket samtidigt som många vill ha gröna ytor i sin närhet och att det då är viktigt med svenskproducerade växter för att kunna få växtmaterial som trivs.
– Att se till att den här kunskapen förs vidare känns verkligen som ett kall. Om ingen gör det kanske vi kommer att få problem med parker och andra gröna miljöer i framtiden, säger Julia.
Med gammelmorfar Bertil som start kallar sig systrarna för fjärde generationens trädgårdsälskare, men någon vidare press på att föra vidare familjetraditionen har de aldrig känt. Emelie berättar att de alltid haft en egen fri vilja men tror att trädgårdsmiljön de har vuxit upp i har inspirerat och influerat dem till att fortsätta utveckla det som deras morfar och mormor en gång startade.
– Jag tror att när man har vuxit upp på det här sättet så känns det inte som att man förvaltar någon annans dröm. För någonstans på vägen skapar man sin egen, säger Emelie Billbäck.