Så vill de unga förändra staden

Bättre språkintroduktion för nyanlända på alla skolor i Norrköping och mer nattbelysning i city och parker. Det var några av förslagen när stans unga kommunutvecklare presenterade sommarens arbete.

Kommunutvecklare. Märtha Värn, till vänster, och Rawan Abdelgelil är två unga kommunutvecklare som har förslag på hur Norrköping ska bli en ännu mer attraktiv stad att bo i.

Kommunutvecklare. Märtha Värn, till vänster, och Rawan Abdelgelil är två unga kommunutvecklare som har förslag på hur Norrköping ska bli en ännu mer attraktiv stad att bo i.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2016-08-13 13:45

Den här sommaren har elva unga Norrköpingsbor fått chansen att jobba fram förslag om hur kommunen kan bli mer attraktiv för dom som bor här eller kanske vill flytta hit.

– Det har varit ett väldigt kul arbete, säger 17-åriga Märtha Värn. Det är ju vi som är framtiden så det är bra att kommunen vill lyssna på vad vi tycker och att se att de vuxna faktiskt är intresserade av våra åsikter.

Märtha Värn har jobbat med att ta fram ideér om hur man förbättrar integrationen av nyanlända unga och projektet gav nya ideér för framtiden.

– Jag kom på att jag vill ha en ledande roll i yrkeslivet, säger Märtha Värn. Nu har jag lärt mig hur beslutsprocesser fungerar och det skulle jag vilja jobba med globalt.

Kommunutvecklarna är kritiska till hur intregrationen sköts i skolorna idag och föreslår språkintroduktion, läxhjälp och språkcafé för att förbättra arbetet. Ungdomarna var också noga med att betona att det är ett dubbelriktat arbete. Svenskar lär av invandrare samtidigt som invandrare lär av svenskar, ett kulturutbyte.

En app som förbättrar kommunikationen mellan kommunen och medborgarna fanns också med bland förslagen och när det gäller stadsmiljön måste den förbättras, särskilt nattetid.

– Vi har gjort en enkät som visar att 73 procent känner sig otrygga för att platser är dåligt upplysta säger, Rawan Abdelgelil. Med bättre belysning får vi en tryggare stad.

2016-års unga kommunutvecklare är: Alice Sunnelius, Märtha Värn, David Thorén, Mohammad Zaman, Rawan Abdelgelil, Emilia Freiman, Erik Forsberg, Alexander Granberg, Linus Fröberg och Jasmine Mohammed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om