Snön har fallit till och från och temperaturen har växlat från plus till minus om vartannat. Det har gjort att det blivit rejält halt på vissa platser. På NT:s Facebooksida har många kommentarer ramlat in.
"Det är isgator att gå på. Kommunen borde skämmas som inte gör ett bättre jobb", skriver en kvinna.
"Rena isgatan och dom ynka små gruskornen får man använda förstoringsglas för att se", skriver en annan.
Men inte alla är missnöjda. En läsare skriver att han uppskattar att kommunen har ett sopsaltat cykelnät i stan och han tackar snöröjarna för ett gott arbete.
En annan cyklist skriver:
"Cykelbanorna är mycket bra, man får ta det lite lugnare och starta lite tidigare".
Maja Öhlin bor centralt i Norrköping och promenerar till sitt jobb på Butängen.
– Det kan vara lite halt men på det stora hela tycker jag att snöröjningen fungerar bra, säger hon.
Ingemar Welander tycker också att snöröjning och halkbekämpningen fungerar bra.
– Jag stämmer inte in i det allmänna klagandet. Jag tycker man ska ha förståelse för att de gör vad man kan.
Alexander Kallin kom gående på Gamla torget när vi stoppade honom.
– Snöröjningen tycker jag har fungerat bra. Men halkbekämpningen har väl varit lite så där de senaste dagarna nu när det har smält och fryst på lite om vartannat.
Jesper Jaldeland uppger att han halkat i vinter, men inte någon rejäl vurpa.
– Halkbekämpningen är så där i år. Det lär ju komma mer snö och jag vet inte hur resurserna är fördelade. Men jag hoppas att de steppar upp.
Mathias Roos undviker att ta cykeln till jobbet.
– Nu har de grusat men det blir fortfarande mycket spår på cykelbanorna när det fryser på. I centrala delarna är det relativt okej men utanför är det ganska svårt att cykla, till och med på de stora cykelbanorna, säger han.
Christian Dahlskog säger att årets vinternederbörd än så länge inte har lett till några större utmaningar för kommunens snöröjare jämfört med tidigare år.
– Inte som jag har fått till mig i alla fall. Det har inte varit några kopiösa mängder men det är klart att det alltid finns ställen där det blir trångt när det kommer mycket snö, säger Dahlskog.
Han förklarar att kommunens entreprenörer prioriterar gång- och cykelvägar och kollektivtrafikens vägnät.
– Vi sopsaltar på det prioriterade cykelnätet och saltar på det prioriterade bilvägnätet som innefattar större leder, genomfartsvägar och gator bussar åker på. Övriga vägnät sandar vi.
Har ni fått mycket synpunkter i år angående snöröjningen?
– Det sticker inte ut mer än det brukar, men det finns alltid folk som inte är nöjda, det gör det varje år. Det är svårt att göra alla nöjda.
Budgeten för snöröjningen ligger på cirka 19 miljoner kronor, enligt Christian Dahlskog.
– Men då ingår även markvärmekostnader och liknande. Budgeten är något lägre än den har varit men vi har å andra sidan haft lite mildare vintrar nu än tidigare. Det är klart att det skulle bli svårt om det skulle komma fruktansvärt mycket snö men annars så håller vi budget.
Många tycker att ni borde sanda och salta mer. Vad tänker du kring det?
– För det mesta tycker jag att det funkar bra, sen kan det vara enstaka tillfällen vi inte lyckas och då upplevs det som att vi inte gör tillräckligt. Men då är det kanske den enskilda insatsen som behöver förbättras, inte arbetssättet.