– Det är egentligen samma sak som vi har inomhus. Men vi kommer att jobba mer med affischer, information och uppmana folk att hålla avstånd. Plus mer bemanning, framförallt dagar där vi väntar oss fler besökare, säger Gunnila Sonetoft, anläggningschef på Medley AB, som driver badet på Centralbadet.
Finns det något maxtak när det gäller besökare?
– Egentligen tänker vi mer flödesmässigt. Ytan är 40 000 kvadratmeter, ungefär, på utebadet. Det sväljer ju mycket folk. Men vi har diskuterat det och det är någonstans kring 800–1 000 personer, om vi räknar ihop inne- och utebadet.
Gunnila Sonetoft förklarar att man kommer att stämma av läget dagligen och se hur allt fungerar. I mars berättade hon om en minskning av antalet besökare. Det har fortsatt så.
– Vi har tappat framförallt badbesökare. Jag skulle säga att det är runt 70 procent. Vi tyckte att det kom fler besökare senaste helgen, men om det var en tillfällighet eller trend vet vi inte än.
Himmelstalundsbadet öppnar 15 juni. Som läget är nu blir det ett öppnande med begränsningar, men som ändå inte omfattas av de nationella riktlinjerna om max 50 personer på allmänna sammankomster. Det lutar åt att max 500 personer samtidigt får vistas på området. När det gäller omklädningsrummet är gränsen satt till tio personer, där alla ska ha minst en och en halv meters avstånd till varandra.
– Det finns egentligen inga färdigskrivna riktlinjer som passar för alla. Man får göra en anpassning utifrån förutsättningarna i varje verksamhet. I det här fallet är det en ganska stor och öppen yta med gott om plats att sprida ut sig på. Det känns helt okej att hålla öppet, säger Viktor Månsson, enhetschef på kultur- och fritidskontoret.
Det kommer att finnas personal på plats som håller koll på att det inte blir någon trängsel.
– Eftersom det är klorerat vatten i badet är det inget ställe viruset trivs på. Där brukar folk heller inte tränga ihop sig, om man inte känner varandra väldigt väl, säger Viktor Månsson.
Han räknar med färre besökare än vanligt.
– Sedan är det svårt att sia om vad som händer. Om det är en jättefin sommar med många som vill bada så är det här en kritisk fråga. En dålig dag har vi aldrig 500 personer som passerar in på badet. En fin dag kan det vara uppemot 1 500.