Här får sjuksköterskorna svar från regionpolitikerna

Många artiklar har skrivits om att sjuksköterskor känner sig tvingade att lämna sitt yrke. Samtidigt nämns ofta sjukvården som en av de viktigaste valfrågorna. Därför lät vi sjuksköterskorna själva ställa sin viktigaste fråga till regionpolitikerna.

Stina Blom, Jonas Levin och Madelene Arbman är alla tre sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset. De undrar varför sjuksköterskor ska stanna kvar inom 24/7-vården när de anser att deras kompetensutveckling inte värdesätts.

Stina Blom, Jonas Levin och Madelene Arbman är alla tre sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset. De undrar varför sjuksköterskor ska stanna kvar inom 24/7-vården när de anser att deras kompetensutveckling inte värdesätts.

Foto: Madeleine Andersson

Norrköping2022-09-10 09:30

Regionvalet

Vi har låtit tre sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset att formulera sin viktigaste fråga till regionpolitikerna. Stina Blom, Jonas Levin och Madelene Arbman menar att 24/7-vården har stora problem med sjuksköterskebemanningen. För dem och flera kollegor är lön och löneutveckling avgörande för att de ska ta anställning och stanna kvar inom regionen.

undefined
Stina Blom, Jonas Levin och Madelene Arbman är alla tre sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset. De undrar varför sjuksköterskor ska stanna kvar inom 24/7-vården när de anser att deras kompetensutveckling inte värdesätts.

Ingångslönerna har, enligt dem, ökat oproportionerligt mycket jämfört med löneutvecklingen för den befintliga personalen. Nu ställer de följande fråga till politikerna: Av vilken anledning ska jag stanna kvar inom 24/7-vården när jag känner att min kompetens inte värdesätts?

undefined
Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, tror att ersättningstillägget som man tog beslut om i våras kommer vara positivt de sjuksköterskor som stannar kvar inom 24/7-vården.
  • Socialdemokraterna

– Incitamenten att bli kvar behöver bli större. En sak som vi gjorde i slutet av den här mandatperioden, just inom 24/7-vården, var ett erfarenhetstillägg för sjuksköterskor, som skulle vara ett sätt att premiera de som väljer att stanna, säger Kaisa Karro, regionråd och regionstyrelsens ordförande.

Erfarenshetstillägget var med som en del av ett större paket av åtgärder, ett 16-punktsprogram, som de styrande – S, C, L och Mp – presenterade i våras. Förhandlingarna om vem som ska omfattas av tillägget och om hur stor skillnad det kommer att innebära i sjuksköterskornas lönekuvert är ännu inte klara. Koalitionen avsatte 20 miljoner kronor till satsningen.

Ni har varit största parti i åtta år. Varför är incitamenten att stanna kvar inte tillräckligt stora?

– Jag tycker att vi har gjort väldigt många insatser och en del av dem har fallit ut väldigt bra. Några har fallit ut mindre bra och då har vi valt att ompröva prova dem.

Kaisa Karro berättar om ett bonussystem för OB som de testade för åtta år sedan, men systemet blev orättvist mellan olika yrkesgrupper. De fortsatte inte med systemet utan skapade i stället ett tillägg för särskilt yrkesskickliga som, enligt henne, fungerade bra.

Varför tycker du att ni ska få fortsatt förtroende att styra?

– Det handlar om ett vägval för väljarna. Vill man satsa på det offentliga där vi ska jobba med att rekrytera personal till vår region och att skattebetalarnas pengar hamnar hos den östgötska vården? Eller vill man som Moderaterna – att vi ska bli fler privata aktörer som skulle innebära att regionens pengar försvinner till andra privata aktörer? Det tror vi är fel inriktning.

undefined
Marie Morell, oppositionsråd för Moderaterna, säger att det är viktigt att det ska löna sig för sjuksköterskor att kompetensutveckla sig.
  • Moderaterna

– Tyvärr saknas det incitament för sjuksköterskor att arbeta kvar inom 24/7-vården. Vi moderater har lyft upp frågan om arbetsmiljö under lång tid. Det måste löna sig att kompetensutveckla sig och att utvecklas i sin yrkesroll, säger oppositionsrådet Marie Morell.

M vill att lönesättningen ska vara tydligare kopplad till ansvar och utveckling. Hon lyfter en satsning på ökat OB-tillägg som partiet har föreslagit i sin budget tillsammans med KD.

Hon lyfter andra förslag från M som rör minskad administration och mer återhämtning. Men också erfarenhetstillägget, vilket var ett förslag från den styrande koalitionen.

Jag upplever att flera partier har liknande lösningar på vårdens bemanningsproblem. Tror du att det kan försvåra för väljarna?

– Ja, vi tycker nog ganska lika när det gäller de här personalfrågorna. Men i grund och botten handlar det om att se till att det också blir någonting gjort och om att välja politiker som faktiskt kan och vill genomföra det de säger. Det finns andra frågor där vi inte är lika överens, så jag tycker att det finns all anledning och möjlighet att kunna välja parti även i regionvalet.

undefined
Richard Svensson är gruppledare för Sverigedemokraterna. Han tycker att regionens beroende av bemanningsföretag måste minska.
  • Sverigedemokraterna

– Anledningarna att stanna inom 24/7-vården är få just nu. Det är inte alls bra för arbetslagen eller för kontinuiteten i vården att vi fortsätter öka beroendet av bemanningsföretag, säger Richard Svensson, gruppledare för SD.

Han lyfter möjlighet till vidareutbildning och att minska beroendet av bemanningsföretag som viktiga lösningar på problemen.

På vilket sätt vill ditt parti göra att vården fungerar bättre?

– Vi vill se språkkrav vid nyrekryteringar. Vi måste se till patientsäkerheten och kvalitén i vården och där är språkkrav en av de absolut viktigaste delarna för att säkerställa att vården fungerar på ett bra och adekvat sätt.

Det finns för få sjuksköterskor i dag, finns det inte en risk med att behöva tacka nej till att rekrytera en person som inte uppfyller kraven?

– Nej, det tror jag absolut inte. Jag tror att vården kommer bli betydligt bättre och jag vet att vårdpersonalen brinner för att vården ska vara så bra som möjligt. Vården blir tydligare och bättre när man kan kommunicera med varandra.

undefined
Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet, säger att man behöver låta sjukvården kosta mer pengar.
  • Vänsterpartiet

Emil Broberg, gruppledare för V, säger att han delar sjuksköterskornas kritik.

– Det krävs att man gör lönesatsningar. Problemet som sjuksköterskorna beskriver hänger ihop med att särskilt yrkesskickliga har prioriterats i de senaste årens löneavtal och då blir det ett glapp. Vi måste upp i löneläge där, säger han och fortsätter:

– Vi måste få fler sjuksköterskor och det enda sättet att få fler är att göra jobbet mer attraktivt genom bättre arbetsmiljö, arbetstid, schema och löner. Sjukvården kommer att behöva kosta mer. Vi kan inte genomföra besparingar. Vi måste skjuta till mer resurser, det är den tydligaste skillnaden mellan oss och andra partier.

Hur ska det finansieras?

– Vi har så mycket pengar att vi lägger ett par hundra miljoner på banken varje år. Vi säger: Använd de pengarna.

V vill också se satsningar på att ge cheferna långt ute i verksamheterna ett större mandat att sätta individuella löner.

undefined
Kerstin Sjöberg, regionråd för Centerpartiet, tror att det är viktigt att sjuksköterskor kan vidareutbilda sig och att arbetsmiljön är bra.
  • Centerpartiet

– Vi har satsat på ett 16-punktsprogram med erfarenhetstillägg, lönesatsningar, olika möjligheter till karriärstegar och utbildningstjänster, säger regionrådet Kerstin Sjöberg.

Ni har varit med och styrt den senaste mandatperioden. Varför ser det inte bättre ut?

– Löneutvecklingen har gått uppåt för sjuksköterskorna. Min bedömning är att vi måste göra förändringar också i arbetssätt och det är svårt. Pandemin har slitit hårt på medarbetare i sjukvården.

Hur vill C få sjuksköterskor att stanna inom 24/7-vården?

– Arbetsmiljön är det viktigaste. Som centerpartist tycker jag att det är bra att det finns privata vårdgivare som har avtal med regionen. Då finns det fler arbetsgivare att välja på.

Hur ska privata vårdgivare få sjuksköterskor att stanna inom 24/7-vården? Kan det inte locka sjuksköterskor att lämna regionen?

– De kan bidra med utveckling och kapacitet. De sjuksköterskor som föredrar en annan arbetsgivare kan då stanna kvar i yrket och bidra till att 24/7-vård ändå finns för östgötarna. Om vi inte har privata vårdgivare tappar vi de som av någon anledning föredrar annan arbetsgivare. Privata vårdgivare kan också locka vårdpersonal till Östergötland.

undefined
Per Larsson, oppositionsråd för Kristdemokraterna, säger att kontinuitet på en arbetsplats måste löna sig.
  • Kristdemokraterna

– Region Östergötland är en stabil arbetsgivare och sjuksköterskorna gör värdefulla arbetsinsatser för östgötarna. Det är uppenbart att det finns många som slutar. Därför måste vi förändra situationen, säger oppositionsrådet Per Larsson. 

Hur?

– Att ställa upp och jobba länge på samma arbetsplats, göra ett bra jobb och stå för kontinuitet måste löna sig, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att vi ska ge större mandat till chefer ute i verksamheten att sätta lön. Det är svårt från politiken att vara inne i detaljer, men vi kan ge tydliga direktiv kring att erfarenhet och att man har varit länge på en arbetsplats ska premieras.

Han lyfter OB-tillägget, som KD tog fram i sin senaste budget tillsammans med M, som något som skulle gynna de som ställer upp.

Nationellt driver KD att staten bör ha ansvar för vården. Per Larsson säger att han inte tycker att det är effektivt att alla regioner funderar på samma problem kring bemanning och löner.

undefined
Alexander Höglund, regionråd för Liberalerna, tror att erfarenhetstillägget blir en lyckad satsning. Framåt vill han jobba för en mer individuell schemaläggning.
  • Liberalerna

– Vår lönesatsning på särskilt yrkesskickliga är utformad för att vara en anledning att stanna. I pipeline ligger också ett erfarenhetstillägg som innebär att efter x antal år i yrket ska man löneprimeras, säger regionrådet Alexander Höglund, som den senaste mandatperioden har varit ansvarig för personalfrågor.

Varför tycker du att ni förtjänar fortsatt förtroende, när det fortfarande finns stora problem med bemanningen?

– Jag hoppas att personal och väljarna i allmänhet tagit del av att det pågår ett ambitiös utvecklingsarbete på personalområdet. Jag är den sista att säga att det inte finns mer att göra. Vi behöver fortsätta förstärka de här spåren som är upparbetade.

Han säger att ett mål framåt är att kunna ta mer individuell hänsyn vad gäller schemaläggning. Han är också öppen för fler privata vårdgivare och tycker att staten kan stötta regionerna mer i form av statsbidrag för att höja lönenivåerna.

undefined
Margareta Fransson, nominerad som ny gruppledare för Miljöpartiet, säger att statenbidragen till vården behöver öka. Pengarna ska läggas på bättre arbetsmiljö och höjd löner.
  • Miljöpartiet

– Jag kan verkligen förstå att incitamenten till att stanna, så som det ser ut idag, blir mindre och mindre. Vi säger att staten behöver ta ett större ansvar för vårdens finansiering. Vi vill öka statsbidragen till vården. Summan ska gå till förbättrad arbetsmiljö och en satsning på högre löner. Vi behöver göra en stor satsning på vårdens chefer. De behöver ha färre anställda under sig. Då kan de jobba med en förbättrad arbetsmiljö och inte behöva springa och släcka bränder hela tiden, säger Margareta Fransson, nominerad som partiets nästa gruppledare.

Hon säger att MP vill förbättra sjuksköterskornas arbetssituation genom att införa en nollvision för arbetsrelaterad ohälsa.

– Självklart ska den här visionen finnas på alla arbetsplatser, men hälso- och sjukvården behöver gå före.

Så gick det i valet 2018

Resultatet i Östergötlands regionval 2018:

Socialdemokraterna: 30 procent.

Moderaterna: 22 procent.

Sverigedemokraterna: 13,1 procent.

Vänsterpartiet: 8,1 procent.

Centerpartiet: 7,9 procent.

Kristdemokraterna: 7,5 procent.

Liberalerna: 6,3 procent.

Miljöpartiet: 3,9 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!