Så ska staden bli tillgänglig för alla

Över tio år har gått sedan Norrköpings kommun började dela ut Tillgänglighetspriset, och i år är inget undantag.

Emma Johansson, Sakkunnig på vård och omsorgskontoret.

Emma Johansson, Sakkunnig på vård och omsorgskontoret.

Foto: Privat

Norrköping2018-08-04 11:00

Tillgänglighetspriset finns för att kommunen vill uppmuntra företag, föreningar och organisationer till att utveckla sina verksamheter så det blir mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Allt för att göra Norrköping tillgängligt för alla. Syftet med priset är att lyfta föreningar som är goda exempel på tillgänglighet.

– Många gånger visar man på det som inte fungerar i vardagen, men just detta är för att lyfta de goda exemplen, säger Emma Johansson, sakkunnig på vård- och omsorgskontoret.

Bra tillgänglighet ökar möjligheten för personer med funktionsnedsättning att kunna använda en miljö som alla andra.

– Om man tittar på hur det ser ut i våra offentliga miljöer är det inte alltid tillgängligt för alla i samhället, säger Emma.

Emma förklarar att det inte behöver handla om stora medel för att vara mer tillgänglig i samhället eller för att vinna detta pris, utan att det kan handla om små viktiga handlingar.

– Det kan vara att man har byggt en ramp eller haft ett gott bemötande, säger hon.

Priset kommer att delas ut under hösten 2018 av en jury bestående av representanter från lokala branschorganisationer och kommunens råd för funktionsfrågor, KRF, och kommunen. Priset är ett diplom och ett konstverk skapat av personer inom kommunens dagliga verksamhet. Till och med slutet på augusti kan verksamheter nomineras.

– Av min erfarenhet är de som har fått priset väldigt stolta över det, säger Emma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om