Så ska minsta partiet klara spärren

Feministiskt initiativ hade gärna sett att Norrköping slogs ihop till en enda valkrets, så att spärren i kommunvalet blev två procent, i stället för tre.

Malte Lindstam

Malte Lindstam

Foto: Privat

Norrköping2018-03-23 06:59

– Det finns en poäng med att småpartier blir representerade, säger Malte Lindstam, första namn på Fi:s kommunlista i höstens val.

Med sina 1,66 procent av väljarnas röster fick Fi ett mandat i den norra valkretsen, men inget i den södra, i valet 2014.

I år kämpar partiet mot spärren på tre procent totalt i kommunen.

– Vi har väldigt goda chanser, säger Malte Lindstam.

Är det skillnad när ni har suttit en mandatperiod jämfört med om ni inte hade gjort det?

– Ja, definitivt. Det har gett oss politisk erfarenhet och en plattform att synas. Vi har använt vårt mandat väldigt intensivt, säger han.

Fi har bland annat fått igenom att det ska finnas jämställdhetsmål i kommunens budget och en handlingsplan mot rasism och diskriminering. En motion om ett alternativt kön, och inte bara man och kvinna, på kommunens blanketter har också bifallits av majoriteten.

– Vi tolkar det som att majoriteten har sett poängen med det vi har lyft. Vi har fått mycket uppskattning för det vi bidrar med och vi har påverkat.

En annan stor skillnad med att redan ha mandat handlar om pengar. Kommunens partistöd består av ett grundstöd som alla partier får (i år 36 000 kronor) och ett stöd per mandat i fullmäktige (i år 34 218 kronor) Tillsammans med stöd för ungdomar ger det Fi lite drygt 127 000 kronor, vilket förstås har betydelse i en valrörelse, konstaterar Malte Lindstam.

– Nu är vårt fokus att göra en bra valrörelse och att femininistiska frågor lyfts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!