– Sist SM hölls här var 2014, berättar projektledaren Tobias Marin.
De fyra klasserna är Junior (15 åringar och yngre), Solo (en mot en på en högre nivå), Power Moves (mer akrobatisk) samt Crew (grupptävling).
– Förra gången hade vi runt 150 deltagare. Nu är det runt 70 anmälda, men det är inte för sent än, folk är lite sega att anmäla sig till kvaltävlingarna och jag tror på runt 100 på fredagens uttagning på Dynamo.
Tävlingarna fortsätter sedan under lördagen i Värmekyrkan där, den mer publikt intressanta, finalen kommer att hållas på lördagskvällen.
– Utanför på torget kommer det att vara lite events som exempelvis grafitti och musik. De här är sammanlänkade grenar som jag gärna vill nå ut till ungdomar i Norrköping med.
Erfaren breakare
Själv har 37-årige Tobias Marin danstävlat en del, själv vunnit SM-guld och suttit i juryer. Idag är han, som är utbildad musik- och eventarrangör, fritidsledare på Frinavet i Navestad och danslärare på Norrköpings Danscenter.
– Jag vill bredda dans-scenen i Norrköping
Sedan den första SM-tävlingen hölls år 1995, också den i Norrköping, har mycket hänt inom break dancen.
– Nivån har höjts något fruktansvärt. Då fanns inte ens i fantasin att man kunde göra det vi gör nu. Media - främst Youtube - gör att folk utvecklas bättre, får mer inspiration och lär sig, säger Tobias Marin.
Inte bara bra
Men det finns baksidor.
– Det negativa är att folk inte blir riktigt lika kreativa och saknar en egen stil. Har du en idol så följer du gärna efter den. Förr var det tabu att ta andras rörelser.
Några medaljhopp från Norrköping?
– Nä, tyvärr är scenen här i Norrköping väldigt liten, men jag vill nämna att några av mina elever kommer att ställe upp i Junior och kanske även i Crew – om de vågar.
Nu hoppas Tobias Marin att allt fler ungdomar ska hitta hem till breakdansen.
– Jag skulle vilja se dansen på en helt annan plattform än på dansskolor också. Någonstans dit man kan komma och träna mycket mer än en gång i veckan – för det krävs när dansen är så avancerad, säger han.
Varför så ofta SM i Norrköping?
– Jag är härifrån och har kommit tillbaka hem efter att ha bott i Stockholm. En erfarenhet vi har är att det är lättare att få pengar till sådana här tävlingar i mindre kommuner.