Elpriserna har skjutit i höjden den senaste tiden och varit i fokus under de senaste veckorna. På onsdagen höll finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) en pressträff med anledning av de höga elpriserna.
– Regeringen kommer att avsätta drygt sex miljarder kronor i stöd för att kompensera de hushåll som drabbats hårdast, berättade Mikael Damberg.
Elkompensationerna kommer, enligt regeringens prognos, att nå över 1,8 miljoner svenska hushåll och omfattar totalt 6 000 kronor (2 000 kronor per månad under december–februari) för de som har en elförbrukning som överstiger 2 000 kilowattimmar per månad.
Vi har tidigare skrivit om fyrabarnsfamiljen Roos på Vikbolandet, som fick en elräkning på 3 256 kronor för december 2020. När motsvarande räkning för 2021 hamnade i brevlådan var den på 12 832 kronor. Familjen får, om regeringens förslag blir verklighet, nu rätt till kompensation.
Fredrik Roos sitter i hemmet fullt påpälsad och hans termometer visar på 17 grader i köket när han tar emot vårt samtal.
– Det är ju fantastiskt att regeringen äntligen fått upp ögonen för problemet. Det är ett krisläge, alla pengar som kommer in är välkomna även om det är alldeles för lite och alldeles för sent. Politikerna borde ha vetat att den här situationen kunde uppstå.
Vad betyder pengarna för er?
– Visst, det är bra, men det är för lite. Vi kommer ju fortsatt att betala dubbelt mot ifjol. Vi har turen att kunna betala för räkningen i januari, men det kommer inte att gå i februari och mars om det fortsätter, säger han.
Tidigare i veckan rapporterade vi även om Norrköpingsborna Mikael och Violetta Hultberg som chockades av sin elräkning i januari på 17 084 kronor.
– Det kan ju låta generöst med sex miljarder i kompensation från regeringen, men för oss gör det knappt till eller från. Något är det ju, men om man har räkningar på över 17 000 betyder det inte så mycket.
– Jag hade ju mycket hellre sett att man gör som i Norge där man staten betalar delar av elräkningen. Något mer måste göras från politiskt håll. Vi har ju inte ens varit hemma under den här perioden och vi får ändå en hög räkning. Det är något som är helt fel, säger Mikael Hultberg.