Varje år skickar Boverket ut bostadsmarknadsenkäten till Sveriges 290 kommuner. Syftet är att hålla en kontinuerlig koll på hur bostadsmarknaden utvecklar sig, samt att spåra trender inför framtiden.
Efter att ha tagit del av de enkätsvar kommunen skickade in till myndigheten den 18 februari, kan vi konstatera att det finns ett fortsatt stort intresse för att bygga bostäder i Norrköping.
– Det är ett otroligt tryck. Och inte bara på bostäder. Det är kamp om ytorna. Det är många företag som vill etablera verksamheter i Norrköping och sen har vi ju också Ostlänken som vi ska klämma in, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.
Enligt kommunen är det ett "högt tryck på begagnatmarknaden både för bostadsrätter och småhus samt stor efterfrågan på tomter för nybyggnation". För att prata siffror så gör kommunen bedömningen att det under 2022 kommer påbörjas totalt 900 nya bostäder.
Av dessa är 300 hyresrätter, 300 är bostadsrätter, 150 är småhus och 150 är hyresrätter för ungdomar.
– Det är ungefär så det har sett ut de senaste åren. Siffrorna ska sättas i relation till befolkningsökningen. Nu har vi en mindre befolkningsökning jämfört med 2015, då den var väldigt hög. De här 900 bostäderna motsvarar cirka 2 000 boende personer.
Är det några områden som sticker ut?
– Det är ganska spritt. När det gäller själva innerstan så fanns det för 10–20 år sedan parkeringsplatser och rivningstomter. Men de har ju nu blivit bostäder och kontor. Det största området är givetvis Inre hamnen där vi i år ska börja bygga bostäder. Även fas två av Inre hamnen, området närmast Norra Promenaden, är på gång. Totalt rör det sig om 3 000 bostäder som ska bli hem för 10 000 personer.
Enligt Reidar Svedahl kommer områden i utkanterna – som Krokek, Skärblacka och Svärtinge – fortsätta att vara attraktiva platser att bygga på.
– Vi ser att många vill bo kvar i de områdena där man bor. Det är svårt att lämna sina boule- och bridgegäng. Men man kanske inte vill bo lika stort längre och vill sälja villan. Då uppstår flyttkedjor, vilket gör att vi måste bygga nytt och billigt även i ytterområdena.
Kommunen vill bygga mer – men höga produktionskostnader är för närvarande den främsta faktorn som begränsar bostadsbyggandet.
Trots att det ska börja byggas 900 nya bostäder i Norrköping i år så är bedömningen att vi har ett underskott på marknaden även om tre år.
För kommunen är det en viktig faktor att ha tillgång till mark och styra detaljplaneläggning för att påverka takten i bostadsproduktionen.
Joakim Lindblom, mark- och exploateringsingenjör på samhällsbyggnadskontoret, är den som har sammanställt enkätsvaren. Han berättar hur man jobbar på exploateringsenheten.
– Två av målen som vi på exploatering har, från samhällsplaneringsnämnden, är att det ska finnas byggrätter för minst 2 000 lägenheter i flerbostadshus samt minst 100 lägenheter i småhus, som bedöms vara byggstartklara inom fem år, samt att vi ska marktilldela/sälja mark för byggnation av minst 400 nya bostäder per år.
Flera faktorer spelar in i hur utfallet blir.
– Det beror dels på vilka detaljplaner som vinner laga kraft både på kommunal och privatägd mark. Kommunen anpassar också försäljningen av tomter till viss del så att det blir ett så jämnt utbud som möjligt på byggklar bostadsmark.
I år finns en spännande trend på bostadsmarknaden i Norrköping. I takt med att man jobbat hemma under pandemin har fler insett att de behöver mer yta. Kommunen ser nu en ökad efterfrågan på större bostäder samt småhus.
Hur jobbar kommunen för att möta den här förändringen i efterfrågan?
– Det är ju inte kommunen som bygger, flera olika aktörer måste jobba tillsammans. Men ett sätt är att öka takten för försäljning av småhustomter, säger Reidar Svedahl.
Det är den goda nyheten för de Norrköpingsbor som är på jakt efter något större – den dåliga nyheten är att den ökade efterfrågan har lett till en prisökning. I enkäten konstaterar kommunen att prisökningen "gör att tröskeln att ta sig in på bostadsmarknaden blir högre. Färre har möjlighet att köpa och äga sin egen bostad."
Prisökningen medför också att privatpersoner får svårt att låna.
– Vi vet att framför allt ungdomar har svårt att äga sina bostäder. Det är därför viktigt att vi bygger fler billiga lägenheter, säger Reidar Svedahl.
Har du skaffat en större bostad för att kunna jobba hemifrån? Hör av dig till oss.