Så lång tid tar att få ett pass i Norrköping

Efter pandemin var det många som ville förnya sina utgångna pass vilket ledde till långa köer i hela landet. I Östergötland har man snart kommit ifatt med arbetet.

Jonas Lindell, regional biträdande kommenderingschef för särskilda nationella händelser, vid polisen.

Jonas Lindell, regional biträdande kommenderingschef för särskilda nationella händelser, vid polisen.

Foto: Jimmy Karlsson

Norrköping2023-01-28 18:00

Under 2022 var trycket vad gäller ansökningar om pass och nationella id-kort hos polisen hårt. Under pandemin sökte färre svenskar än normalt om nytt pass. Det gav långa köer i hanteringen och innebar att många svenskar fick vänta länge på att få sitt nya pass.

– För tillfället har vi en helt annan situation än förra året när det gäller hur många bokningsbara tider vi släpper. Vi tillverkade cirka en miljon fler pass under 2022 jämfört med 2021. Och vi kommer släppa ännu fler tider i år, berättar Jonas Lindell, regional biträdande kommenderingschef för särskilda nationella händelser vid polisen.

Vad är väntetiden?

– Just nu är den mindre än fyra veckor, men det kan finnas lokala variationer i länet. Tittar man på hela Region Öst så skulle jag vilja påstå att man kan hitta en tid samma dag. Men då kan man få åka till en annan kommun.

Hur lång är leveranstiden?

– Idag är den nere på 27 dagar nationellt och den minskar hela tiden. Förra veckan var den på 32 dagar. Målsättningen är att komma ner till fem kalenderdagar som vi har haft tidigare.

Är det många som bokar tider och sedan inte dyker upp?

– Ja, vi följer det så klart och under 2022 låg det mellan 8 och 14 procent. Där ligger det nu med och det är inte bra. Dels för vår bemanning, men och också för att man blockerar tiden för någon annan. Där gäller det att man tar sitt ansvar och avbokar om man inte kan infinna sig, säger Jonas Lindell. 

I Region Öst finns det stora möjligheter att hitta en passtid fort.
I Region Öst finns det stora möjligheter att hitta en passtid fort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!