Så kan du hjälpa de som utsätts för våldet

Har en kollega slutat att hänga med på AW? Är det någon som alltid blir hämtad och lämnad? Ringer kollegans partner hela tiden? Det kan vara tecken på våld i nära relationer. Kommunanställda ska nu bli bättre på att upptäcka våldet.

Maja Höjer, enhetschef på Frideborg och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl är överens om att det är bra att relationsvåldet nu lyfts i kommunen via en ny handlingsplan. "Jag är stolt över att bo i Norrköping, vi har i många år haft ett bra arbete med relationsvåld", säger Maja Höjer.

Maja Höjer, enhetschef på Frideborg och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl är överens om att det är bra att relationsvåldet nu lyfts i kommunen via en ny handlingsplan. "Jag är stolt över att bo i Norrköping, vi har i många år haft ett bra arbete med relationsvåld", säger Maja Höjer.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-03-08 05:00

Mörkertalet är stort. Trots det visar statistiken att många årligen drabbas av våld i nära relationer. Enligt siffror för 2022 från Brottsförebyggandet rådet, BRÅ, anmäldes 36 019 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen. När det gäller misshandelsbrott mot vuxna kvinnor begicks brottet av en bekant person i 80 procent av fallen.

Samma år konstaterades tio fall av dödligt våld där offer och förövare hade en parrelation.

Och då talar vi bara om anmälda brott.

– Vi gör inga polisanmälningar själva, men uppmuntrar de som blivit utsatta för våld att polisanmäla. På Frideborg arbetar vi med stöd oavsett om våldet är polisanmält eller inte. Vi vet att det kan vara svårt att anmäla det våld man utsatts för, säger enhetschefen Maja Höjer.

undefined
Maja Höjer, enhetschef på Frideborg och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl är överens om att det är bra att relationsvåldet nu lyfts i kommunen via en ny handlingsplan. "Jag är stolt över att bo i Norrköping, vi har i många år haft ett bra arbete med relationsvåld", säger Maja Höjer.

Frideborgs kommunala verksamhet – som i år fyller 30 år – finns till för den som utsatts för våld, den som använt våld och den som upplevt att en förälder utsatts för våld. På Frideborg erbjuds kostnadsfritt stöd i form av samtal, både individuellt och i grupp, rådgivning samt krisbearbetning.

Vem som helst kan vända sig till Frideborg. Man kan välja att vara anonym.

– 2023 fick 268 vuxna våldsutsatta stöd här, 253 var kvinnor och 15 var män, säger Maja Höjer.

En viktig del i arbetet med våld i nära relationer är att upptäcka den som utsätts för våldet – och den som utövar våldet. Maja Höjer och Marie Bohlin Carlsson, gruppledare på Frideborg, delar gärna med sig tips kring hur vi alla kan bli bättre på att fånga upp tidiga varningssignaler på våra arbetsplatser:

  • Är det någon som slutar vara med i sociala aktiviteter, exempelvis After work?
  • Är det någon om ofta är sjukskriven?
  • Är det någon som alltmer börjar jobba hemifrån?
  • Är det någon vars partner ringer hela tiden på arbetstid?
  • Är det någon som hela tiden blir hämtad och lämnad av sin partner vid arbetsplatsen?
undefined
Våld i nära relationer är ett stort problem i samhället. Att upptäcka offren och utövarna är en viktig del. Norrköpings kommun ska nu ta fram en handlingsplan som ska hjälpa kommunanställda att förebygga, upptäcka och åtgärda.

– Att bli lämnad och hämtad kan ju uppfattas som positivt, som en omtanke. Men det kan också visa på ett kontrollbehov hos den person man lever ihop med, säger Marie Bohlin Carlsson.

Hur ska man som kollega agera om man börjar misstänka att något inte står rätt till?

– Man ska fråga om det är något som pågår. Det räcker inte med en gång, man måste fråga flera gånger. Visa att du ser och att du bryr dig, utan att skuldbelägga. Det här kan vara känsligt, man tycker kanske att man blandar sig i andras privatliv. Men för att de utsatta ska få det stöd de behöver måste våldet upptäckas, säger Marie Bohlin Carlsson.

undefined
Gruppledaren Marie Bohlin Karlsson visar det träd där barn som besökt Frideborg får göra sitt tumavtryck. Målet är att visa att man - tyvärr - inte är ensam i att ha upplevt våld i nära relation.

Norrköpings kommun vill nu bli bättre på att upptäcka våld i nära relationer. Den 8 mars, den Internationella kvinnodagen, berättar kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) att en ny handlingsplan nu ska tas fram.

– Dels handlar det om vår roll som arbetsgivare. Vi har ungefär 8 500 anställda kvinnor, enligt statistiken kan alltså cirka 4 000 kvinnor av dem ha upplevelser och erfarenheter av våld i nära relationer. Dels har kommunen möjligheten att uppmärksamma våld ute i verksamheterna, exempelvis inom skolan eller andra områden, som bostadsförsörjningen eller äldreomsorg, säger hon.

Tidigare har frågan om relationsvåld mest varit en fråga för socialtjänsten – nu ska även andra delar i kommunen bli bättre på att förebygga, upptäcka och åtgärda. Rent konkret handlar det till exempel om att personal ska utbildas så att kompetens finns för att se tidiga signaler och våga fråga.

undefined
Maja Höjer, Marie Bohlin Karlsson och Sophia Jarl träffades på Frideborg för att prata om den nya handlingsplan som kommunen nu ska ta fram. "Vi tror att vi är så jämställda i Sverige, men det är vi inte. Så länge det inte är jämställt är det viktigt att uppmärksamma den internationella kvinnodagen", säger Sophia Jarl.

En handlingsplan gällande relationsvåld finns med i Borgerlig samverkans politiska program. Senare i år ska den klubbas igenom i kommunstyrelsen.

– Jag tror inte vi möter något motstånd från de andra partierna, säger Sophia Jarl.

Maja Höjer välkomnar handlingsplanen.

– Det är bra att den här frågan lyfts ut till andra delar av kommunen. Jag är stolt över att bo i Norrköping, vi har i många år haft ett bra arbete med våld i nära relationer.

Sophia Jarl provoceras dock av en sak; hon gillar inte hur det psykiska och fysiska våldet i allt större utsträckning könsneutraliseras. 

– Den övervägande delen handlar om män som slår kvinnor. Det beror på att vi lever i ett samhälle med strukturer där vissa män tar sig mer makt, makt att skada kvinnor. Mäns maktutövande mot kvinnor i relationer måste få ett slut. Vi tror att vi är jämställda i Sverige, men det är vi inte. Så länge det inte är jämställt är det viktigt att uppmärksamma den internationella kvinnodagen, säger hon.

Frideborg

Kommunala Frideborg jobbar med våld i nära relationer. Med nära relationer menas en relation till andra som partners, före detta partners eller föräldrar och barn

Vem som helst kan kontakta Frideborg. Det är kostnadsfritt och man kan välja att vara anonym

Du når Frideborg på antingen 011-15 54 69 eller frideborg@norrkoping.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!