Så hjälper du din tonåring

– Min känsla är att ungdomar i dag har det bättre, men mår sämre, säger socionomen Ina Nyberg Gruffman.

Aldrig kört. Socionomen Ina Nyberg Gruffman drivs av ett stort intresse för människor. Hon tänker att det aldrig att det är kört, utan att det måste gå att hjälpa  på något vis.

Aldrig kört. Socionomen Ina Nyberg Gruffman drivs av ett stort intresse för människor. Hon tänker att det aldrig att det är kört, utan att det måste gå att hjälpa på något vis.

Foto: Hanna Andersson

Norrköping2017-01-29 16:00

Bakom en tung port på Skeppargatan i Norrköping har Ina Nyberg Gruffman sin arbetsplats. Hon dukar upp fika på bordet vid en soffmöbel, och kastar sig raskt in i ämnet. Och hennes inställning är uppriktig.

– Man kanske inte ska tänka som tonårsförälder att det ordnar sig, och bli förvånad och förtvivlad när det inte gör det. Kanske man ska ställa in sig på att det kommer att vara tufft. Att den här tiden innebär att man behöver hitta sätt att leva tillsammans. Få till en fungerande vardag.

Läs mer: Nu hookar vi på SKAM

Ina Nyberg Gruffmans mångåriga arbete med barn och ungdomar, med start i psykiatrin, följt av arbete inom familjehälsan, har nu landat i att hon arbetar med komplex skolfrånvaro. Projektet "Alla barn i skolan", innebär att hon dagligen möter oroliga tonårsföräldrar.

– Min känsla är att ungdomar i dag har det bättre, men mår sämre. Mycket beror på att de är stressade över tempot i samhället.

Läs mer: Jag önskar att någon hade gett mig en kram

Det höga tempot sätter tydliga spår, menar Ina. Liksom digitaliseringen. Många gånger släpps barn fria på Internet, den nya tidens torg, utan vuxens insyn eller stöd. Barnen blir spelberoende, frestas att gå ett steg för långt för att jaga likes i sociala medier, och utsätts för information som de är för känslomässigt omogna för att hantera.

– Jag vet till exempel flera ungdomar som kämpar med rädsla för mörker, och att vara ensam hemma, efter att ha sett otäcka klipp på Youtube. Det är jättevanligt, säger hon.

Läs mer: Han blev föräldralös - över en natt

Gällande Internet menar Ina Nyberg Gruffman att man som förälder bör sträva efter att ha insyn. Och jobba på att bygga tillit och förtroende.

– Det måste finnas någon att ta hjälp av. Hamnar tonåringen i en situation där den hotas att ta nakenbilder och lägga ut, så måste den känna tryggheten i att be om hjälp. Det gäller även tonåringar som inte vill prata med föräldrarna. Huvudsaken är att det finns någon att prata med.

Att få tonåringen att trivas med sig själv. Det ser Ina Nyberg Gruffman som den största utmaningen för omgivningen.

– Jag tror aldrig jag har träffat en ungdom som har varit nöjd med sig själv, säger hon.

Är det då ens möjligt tror du?

– Nä, kanske inte. Men man kan ju åtminstone skapa platser eller sammanhang där en ungdom kan få må lite bättre. Där den får vara hur den vill. Ha sådana samtal där en vuxen inte dömer eller kritiserar. En del ungdomar har ju inte det, utan får ganska hårda reaktioner.

På "Alla barn i skolan" arbetar Ina Nyberg Gruffman och kollegan Åsa Wall aktivt med att få ungdomarna att må bra i sig själva. Få dem att stanna upp en stund. Där har yoga blivit ett viktigt hjälpmedel.

– Träna på att våga vara i kroppen, lyssna på kroppens signaler, noll prestation. Bara vara här och nu. Det gör yogan viktig för ungdomarna.

Råd till tonårsföräldrar

Ha tålamod.

Var kärleksfull.

Lyssna.

Våga fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om