– Jag har följt den nationella rapporteringen och sett att patienter fått övernatta, ibland flera dygn, på akuten. Så har det inte varit i Östergötland, och det är vi väldigt tacksamma för, säger Jessica Frisk.
Hon säger att akuten och vårdavdelningarna, som oftast under sommaren, har haft det tufft.
– Det har varit fullt. På mornarna har det ofta varit överfullt med patienter, men under dagen har man kunnat skriva ut dem som kunnat gå hem eller till en annan enhet. Det har funnits platser på eftermiddagarna och kvällarna, innan det fyllts på igen till natten, säger Jessica Frisk, och fortsätter:
– Men jag har pratat med flera som jobbat jour på akuten under sommaren, och de upplever inte att det varit någon lång väntan på att få patienten till en avdelning. När man väl fattat beslut om att patienten ska läggas in har det vanligtvis gått ett par timmar, på sin höjd, innan patienten kommit till en avdelning.
Samarbete är nyckeln till att Vrinnevisjukhuset klarat sommaren så bra som man gjort.
– Man löser problem när man träffas i matsalen, på dagliga möten och genom samarbeten med Linköping, Motala och Finspång. Vi hjälps verkligen åt – vi är ett och samma system, och utan det hade det inte gått.
Vissa kliniker har haft högre tryck än andra.
– De kliniker som haft det tuffast har fått hjälp av grannkliniker. Kirurgkliniken behövde inte stänga så många vårdplatser tack vare ett samarbete med ortopedkliniken, där man hjälpts åt att bemanna vårdplatser med de olika medarbetarnas kompetenser. Hjärtavdelningen trodde att de skulle behöva stänga fler vårdplatser i juli, men tack vare extrapass, pysslande med schema och att personal som annars jobbat med andra uppgifter har hjälpt till gick det att hålla alla vårdplatser öppna. Det trodde vi inte i början av sommaren, och det var jättefint.
Vrinnevisjukhuset rustade sig med kylanläggningar för att klara av en värmebölja som aldrig kom. Det är Jessica Frisk är tacksam över.
– Om du är sjuk, sängliggandes eller har feber blir det inte bättre av att det är jättevarmt ute. Vi som är friska orkar knappt röra oss i den värmen. En del äldre som är sköra blir sjukare av värmen.
Den stora Orienteringstävlingen O-ringen drog tiotusentals besökare till Norrköping, men genom smart organisering klarade Vrinnevi av belastningen.
– Vi hade sjukvård på plats, och där hanterades väldigt många patienter som annars hade belastat sjukvården. Det var samma koncept som vid Bråvallafestivalen. Det här var ett annat klientel och färre människor, men det var ganska mycket skador och löparskador. De kunde man ta hand om ute i skogen vilket besparade sjukvården på sjukhuset, akuten och primärvården mycket arbete, men patienterna fick ändå rätt hjälp – fast på plats.