Så tas valparna till Sverige: ”Smugglarna är smarta”

När tullen kollar bagageutrymmet på bussen från Bosnien sitter nio små vita hundvalpar intryckta i trånga burar där, klämda mellan resväskor och ölflaskor. Valparna är på väg till Norrköping. De är ett av många exempel på hundsmuggling, som har ökat de senaste åren.

I bagageutrymmet på en buss från Bosnien sitter nio hundvalpar tätt ihoppackade i små transportburar. Bussen stoppas i tullen i november 2020.

I bagageutrymmet på en buss från Bosnien sitter nio hundvalpar tätt ihoppackade i små transportburar. Bussen stoppas i tullen i november 2020.

Foto: Länsstyrelsen/Tullen

Norrköping2023-02-27 05:00

Valparna i bussen upptäcks vid gränsstationen vid Öresundsbron i november 2020. De har tagits med av två män ur valpsäljarnätverket i Norrköping som NT och Corren har granskat i flera artiklar. 

undefined
I bagageutrymmet på en buss från Bosnien sitter nio hundvalpar tätt ihoppackade i små transportburar. Bussen stoppas i tullen i november 2020.

I december 2020 stoppas den ena av männen i tullen igen, denna gång med en annan bekant. Nu har de med sig åtta valpar. Männen grips misstänkta för grov smuggling. 

Brottet är fortfarande under utredning. Tullverket vill inte gå in på varför utredningen dragit ut på tiden. 

– Ibland beror det på att vi inte har fått tag i personer som vi ska höra, säger Elin Wegersjö, gruppchef för grova brott vid Tullverket.  

Hundsmugglingen har ökat, förra året stoppade tullen rekordmånga hundar, 552 stycken. Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets rättsavdelning, säger att falska veterinärintyg hjälper smugglare. 

– Om de har papper i ordning och vi inte upptäcker några fel i hundpasset, då är det inte mycket vi kan göra. 

I vår granskning har vi intervjuat köpare vars valpar visat sig vara födda utomlands, misstänks vara det, eller har haft falska hundpass. 

En är Helena, som tydligt sa till säljaren från nätverket i Norrköping att hon ville ha en svenskfödd valp. Men när hon kom för att hämta hunden fick hon klart för sig att den var född i Bulgarien. 

– Jag har mått så jävla dåligt av det här. Det här är helt sjukt. Jag förstod nästan direkt när jag kom till den där lägenheten att det här inte var seriöst, säger Helena. 

undefined
Flera hundägare som vi har pratat med misstänker att de har köpt smuggelvalpar av nätverket.

Helena köpte valpen ändå, men tog den till en veterinär för undersökning. Veterinären fattade misstanke om rabiessmitta. Helena och valpen tvingades till åtta veckors karantän, annars hotade Jordbruksverket att avliva den och hon själv riskerade fängelsestraff. 

Vi går tillbaka till 2020. När tullen upptäcker de nio valparna som transporteras hoptryckta bland ölflaskor och väskor, misstänker man att de kan vara yngre än vad som uppges i pappren och kanske saknar vaccin mot den dödliga sjukdomen rabies. Men här händer det som gör att tullen tvingas släppa igenom dem: Nödvändiga intyg och hundpass finns, med de påskrifter och stämplar som krävs. 

undefined
Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets rättsavdelning, säger att falska veterinärintyg hjälper smugglare. På bilden även Skatteverkets Elena Wallin, till vänster, och Miia Vuolama på Ekobrottsmyndigheten.

– Smugglarna är smarta, de tar in hundar i Sverige, registrerar dem hos Jordbruksverket som man ska. De skaffar en veterinär som skriver ut svenskt sällskapsdjurpass. Det finns veterinärer som gör falska intyg mot betalning, säger Jonas Karlsson. 

Vår granskning av Norrköpingsnätverket har visat att de sålt bichon frisé-valpar för upp till 35 000 kronor styck. I länder som Bosnien, Bulgarien och Ungern, som vi vet att nätverket har fört in valpar från, kostar de betydligt mindre att köpa in. 

Vi tar kontakt med några uppfödare i Bosnien och utger oss för att vara intresserade av att köpa valpar. Vi får först höra att de kostar 8 000 svenska kronor och måste vara fyra månader för att få resa utomlands. 

undefined
Hundsmugglingen ökar. Valpar köps utomlands och säljs betydligt dyrare i Sverige. Här från tullens fynd i november 2020.

Men en uppfödare visar sig vara beredd att sälja yngre valpar. 

– Du får bestämma hur gammal den ska vara. Om du vill ha en som är fyra veckor, eller om den ska vara äldre, säger en kvinna som säljer olika småhundsraser.

Priset beror på ålder: En fyra veckors valp kostar 3 000 kronor.  

undefined
Smugglingsbrott kan ge fängelsestraff, på grund av risken för att bland annat rabies förs in i Sverige genom smuggelhundar. Bilderna är från när männen i Norrköpingsnätverket greps i december 2020.

I handlingar som tullen beslagtog från Norrköpingsborna ser vi samma pris. Männen hade betalat 300 amerikanska dollar per valp. 

När vi frågar uppfödaren i Bosnien om dokumentation för att få hunden genom tullen säger hon: 

– Du kan kolla med vår veterinär, eller om du har en egen veterinär som kan ordna med dokumentationen. 

undefined
December 2020. Två män ur nätverket som vi har granskat stoppas i tullen med åtta valpar – som senare avlivas.

Hon säger också att valpar som är en månad bara har en vaccination vid leverans. Det innebär att de inte är fullvaccinerade mot rabies; det kräver två sprutor och vaccin ska inte ges till valpar yngre än tolv veckor. 

Att föra in en hund med falska papper i Sverige är ett smugglingsbrott och kan ge fängelsestraff på grund av risken för rabiessmitta. 

undefined
Rekordmånga hundar stoppades i tullen under 2022, hela 552 stycken.

Jonas Karlsson säger att tullen träffar på valpar som verkar betydligt yngre än vad som uppges. Det väcker frågor om vaccinationsintygens äkthet. 

Är det troligt att hunden ändå har blivit rabiesvaccinerad, men vid för tidig ålder, eller är den inte vaccinerad alls?  

– Den är troligen inte vaccinerad alls, säger Jonas Karlsson.

Anmäler misstänkt smitta

När tullen stoppar hundar och misstänker rabiessmitta eller andra brott mot införselregler, görs anmälan till Jordbruksverket. Flera veterinärer säger till oss att de ibland misstänker smugglade djur, men har tystnadsplikt om uppgifter i hundens journal. För att de ska ha rätt att anmäla till Jordbruksverket krävs stark och välgrundad misstanke om rabiessmitta. Sekretesslagen tillåter dock veterinärer att lämna uppgifter till tullen och polisen, eftersom de är brottsbekämpande myndigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!