Löftet: Stanna i Norrköping – så lovar vi dig en bostad

Nya satsningen Bostadslöftet är tänkt att locka studenterna vid universitetet till att stanna i Norrköping efter examen. Men räcker löftet för att de ska vilja stanna kvar i stan?

Satsningen Bostadslöftet är ett samarbete mellan Linköpings Universitet i Norrköping, samverkansbolaget NKPG City och fyra stora lokala fastighetsägare.

Satsningen Bostadslöftet är ett samarbete mellan Linköpings Universitet i Norrköping, samverkansbolaget NKPG City och fyra stora lokala fastighetsägare.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2024-02-26 20:00

Studietiden på Campus Norrköping närmar sig slutet för många studenter. Det är dags för nästa steg i livet. I den nya satsningen "Bostadslöftet" garanteras de studenter som väljer att stanna kvar i staden en bostad.

Projektet, som lanserades i februari, är ett samarbete mellan samverkansbolaget NKPG City, Linköpings Universitet och fyra lokala fastighetsägare. Tanken är att stärka näringslivet och öka tillväxten i Norrköping.

Löftet innebär en garanterad bostad efter examen, förutsatt att det finns ett giltigt examensbevis med totalt 120 avklarade högskolepoäng. Som nyexaminerad student har du tolv månader på dig att utnyttja garantin.

undefined
Satsningen Bostadslöftet är ett samarbete mellan Linköpings Universitet i Norrköping, samverkansbolaget NKPG City och fyra stora lokala fastighetsägare.

På studieplatserna på Campus längs med strömmen sitter Saga Brobäck Alnehill. Hon går sista året på programmet Kommunikation, samhälle och medieproduktion. Saga har bott i Norrköping sedan hösten 2021, då hon flyttade hit från hemstaden Örebro.

För Saga är inte enbart ett löfte om bostad något som skulle få henne att stanna i Norrköping efter studierna.

– För mig är det jobbet som styr. Själv ska jag försöka hitta ett jobb i Uppsala, för min kille bor där. Sedan kommer jag nog plugga lite till, hitta en inriktning.

undefined
Saga Brobäck Alnehill, går sitt sista år på Kommunikation, samhälle och medieproduktion vid Linköpings Universitet i Norrköping. För henne är det inte löftet om en bostad som avgör om hon blir kvar eller inte.

I entrén till Campus träffar vi sistaårsstudenterna Lina Swartling, John Norberg, Edvin Flodmark, Zeb Aronsson och Daniel Lombard. Alla flyttade till Norrköping i samband med studierna.

För Zeb Aronsson, som studerar till socionom, är det just en bostad som styr var han hamnar efter studierna. 

– Man flyttar väl när man får en bostad, inte ett jobb. Det känns svårare att få en bostad än ett jobb.

undefined
Ingen av sistaårsstudenterna Edvin Flodmark, Daniel Lombard, John Nordberg, Lina Swartling och Zeb Aronsson, hade hört talas om satsningen "Bostadslöftet" innan.
undefined
För Zeb Aronsson är en bostad det som styr vart han hamnar efter examen. Han studerar till socionom och har två terminer kvar av studierna.

Lina Swartling och hennes partner Edvin Flodmark kommer att stanna i Norrköping. Deras plan är att leta en bostad via Facebook. 

Ingen av dem har hört om satsningen Bostadslöftet tidigare.

– Det är ju fett nice, fan va bra, säger Lina Swartling.

– Då kan jag bara glida med dig på en räkmacka, säger Edvin Flodmark skämtsamt till Lina.

undefined
Edvin Flodmark suderar till socionom och Lina Swartling går på Miljövetarprogrammet.

Tanken för John Nordberg från Åland, var att först flytta till Linköping, men mötet med Norrköping blev kärlek vid första ögonkastet.

– Jag går förbi ett vattenfall, två broar, en ö, vem fan gör det på en morgonpromenad? I Linköping cyklar man på kilometer av asfalterad väg, hur kul är det? Jag har ett vattenfall, var kan du hitta det liksom?

Så du blir kvar i Norrköping?

– Nej, jag kommer antingen åka till Sydamerika i ett år eller Europa för att ta en master. Jag känner mig som hemma här, men det blir ett naturligt steg att gå vidare och flytta härifrån nu.

undefined
John Nordberg flyttade hösten 2021 från Åland till Norrköping. Han studerar på miljövetarprogrammet vid Linköpings Universitet.
undefined
David Nilsson, vd på samverkansbolaget NKPG City, är en av de tre initiativtagarna för satsningen "Bostadslöftet".

Enligt David Nilsson, VD på NKPG City handlar initiativet om tillväxt.

– De städer med starka lärosäten har störst tillväxt, det kan man se på alla likartade städer i Sverige. Dessa städer har störst invånartillväxt. Vi vill på sikt behålla kompetensen inom regionen och i staden, och tillgodose näringslivets behov av kompetensförsörjning. Vi är först i Sverige med en sådan satsning.

Tror du att det är en bostad eller jobb som lockar studenterna till att stanna kvar i stan?

– Det beror helt på individen eller situationen. För en del är säkert arbete det absolut viktigaste. Och för en del är nog vetskapen om att man har en bostad vad som gör att de faktiskt söker sig till arbeten som finns i Norrköping. Båda delarna är jätteviktiga förstås. Vi behöver arbetstillfällen också, och jobba smart med matchning mellan studenter och företag. Det är processer som pågår parallellt till det här.

Karta: Linköpings universitet, Campus Norrköping, Spetsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!