Alla tycker om skogen och nästa alla tycker till om skogen. Falangerna är flera där huvuddragen är att skogen antingen ska få stå orörd, ska brukas eller ska vårdas och pysslas om med varsam hand.
I storskogen utanför Rejmyre pågår ett mellanting.
– Det går att kombinera aktivt skogsbruk med naturvårdsåtgärder, säger Jeanette Tretten, marknads- och kommunikationschef på Holmen Skog.
Holmen Skog är Sveriges fjärde största skogsägare med ett markinnehav på cirka 1,3 miljoner hektar. Den mesta Holmenskogen finns i Norrland, men inom den geografiska triangeln Norrköping-Finspång-Rejmyre äger Holmen cirka 70 000 hektar. Skog som behövs som råvara i den egna produktionen samtidigt som det handlar om stora ytor av skog som ständigt måste vårdas och underhållas för att den ska leva vidare på ett bra sätt. Sveriges skogsvårdslag innebär att produktion och miljö är likställda.
Efter en 40-årig yrkeskarriär i branschen kan Benny Andersson sägas vara en skogens man. I början enbart utrustad med motorsåg. Numera i skjortärmarna i en skördare som gallrar tall och gran med precision och känsla. Hans dagliga arbetsmiljö påminner om ett utsnitt ur ett klassiskt John Bauer-motiv. Själv skrattar Benny Andersson åt liknelsen.
– Tittar man på bilderna ser man att John Bauer-skogen alltid var välgallrad skog, säger han. Många tror att den var orörd. Men en orörd skog går inte ens att gå i. Det krävs att man tar hand om sin skog. Gallrar den. Som man gör hemma i morotslandet. Annars blir träden precis som morötterna små och en del dör.
Benny Andersson slår av sin skördare. Öppnar hyttdörren och sträcker på sig. Solen tittar ned mellan topparna.
Ljusinsläppet är en av effekterna man vill åt med gallringen. Bättre utrymme att växa på för träden som sparas är ett annat. Drygt 20 procent av Holmens skog brukas för ändamål som knyter an till miljön och den biologiska mångfalden. Så sent som i helgen berömde landshövding Elisabeth Nilsson Holmen för att "ta ett viktigt ansvar för bevarandet av naturvärden".
– Det handlar om att öka tillväxten i skogen, fortsätter Benny Andersson. Och för att förbättra kvalitén. Det är de sämsta träden som tas bort. En del går till massa och annat blir virke. All gallring ska ske med känsla. Jag håller igen utmed kanterna för att inte släppa in vinden i skogen och jag aktar mig för att gå för nära vattendrag. Det ska märkas så lite som möjligt att jag har varit där och jag vill inte ha ut någon lera i sjöarna.
I och med det stora markinnehavet är Holmen Skog också den ledande "leverantören" när länsstyrelsen i Östergötland öppnar nya naturreservat. Det hela bygger på byteshandel där Holmen, och andra markägare, får ersättningsmark av statliga Sveaskog. Ett 15-tal nya naturreservat har skapats i länet det senaste året.
– Vi har stort fokus på att skydda skog i Sverige, säger Jeanette Tretten. Hur mycket vi skyddar borde inte vara målet. Snarare att alla naturligt förekommande arter i skogslandskapet bevaras.
Benny Andersson tar plats i skördaren och Jeanette Tretten och kollegan Linda Magnusson åker vidare till ett annat område, på andra sidan sjön Holpen, för att visa andra miljöinsatser; resultatet av en gammal naturvårdsbränning, nyplantering, en kolbotten som märkts ut av kulturstubbar samt sparade högstubbar för den biologiska mångfalden.