– Det var någon som ville polisanmäla oss, någon som skulle ringa landshövdingen och en tredje som krävde att eldningen skulle upphöra omedelbart, berättar naturvårdsförvaltaren Mikael Burgman på länsstyrelsen.
LÄS MER: SOS nedringda efter röklukt
Han beklagar att många blivit upprörda och säger att länsstyrelsen ska försöka dra lärdom av det som inträffade i samband med naturbränningen vid Fjällmossens naturreservat, nio kilometer nordost om Krokek på tisdagen.
– Vi har försökt välja en dag när det var passande vindar. Det skulle vara västliga vindar och vi hade räknat med att det skulle blåsa mot Sörmland, men sedan blev det en vindkantring vid 16-tiden. Det gjorde att röken blåste in över Norrköping och Vikbolandet. Det var det sista vi ville. Det är bara att beklaga, säger Mikael Burgman.
Han berättar att en naturvårdsbränning omgärdas av rigorös säkerhet och sker i samarbete med räddningstjänst, SOS Alarm och brandflyget.
I det här fallet omgärdades den ganska lilla branden på 10–15 hektar av myr på tre sidor och på den fjärde sidan hade man bevattnat marken och lagt ut brandslang. Det gör att risken för spridning minimeras.
Men varför genomförs bränningen samtidigt som Stockholms län har infört eldningsförbud?
– Det ligger i sakens natur att det måste vara torrt när en naturbränning ska göras. Det ska vara på gränsen till eldningsförbud för det är då det går bra att elda, säger Mikael Burgman.
Vid en naturbränning eldar man mot vinden för att kunna styra elden.
– Men idag hade vi en incident när vinden kantrade. Plötsligt svängde vinden och all rök hamnade i Norrköping. Det gick lite hastigt, men efter 30–40 minuter hade vi kontroll igen, säger Mikael Burgman.
Efter de senaste årens storbränder har motståndet mot naturbränningar ökat.
– Vi kanske får lov att tänka om och inte elda när det brinner mycket naturligt, men samtidigt ingår naturbränningarna i vårt långsiktiga arbete. För växter, fåglar och insekter betyder det mycket att det brinner i skogen med jämna mellanrum, säger Mikael Burgman.