Så är läget för nytt strandbad vid Himmelstalund

Frågan brukar dyka upp varje sommar när vädret är varmt och soligt. Hur blir det med planerna på att återskapa strandbadet vid Himmelstalund? Även i år har vi svaret.

Så här kunde det se ut innan strandbadet vid Himmelstalund stängdes och strandlinjen växte igen.

Så här kunde det se ut innan strandbadet vid Himmelstalund stängdes och strandlinjen växte igen.

Foto: Sture Ryman

Norrköping2024-06-06 05:00

Redan 1954 stod Himmelstalundsbadet färdigt. Då endast med bad i Strömmen. En smygstart skedde redan 1949 som ett sol- och duschbad. Bassängerna tillkom 1967. Strandbadet och bryggorna var dock fortfarande kvar en bit in på 80-talet innan badmöjligheterna där stängdes, de då nedgångna bryggorna togs bort och strandlinjen började växa igen.

undefined
Norrköping Strand - så hette visionen om ett återskapat strandband i Motala ström vid Himmelstalundsbadet. Nu har planerna definitivt pausats.
undefined
Så här såg planen för strandbadet och projektet Norrköping Strand vid Himmelstalund ut 2014.

2014 presenterade kommunen planerna på att återskapa strandbadet vid Motala ström. Under namnet Norrköping Strand skulle strandlinjen vid Himmelstalundsbadet rensas upp, en ny sandstrand anläggas och nya bryggor i olika nivåer byggas i Strömmen. Varje gång planerna närmat sig skarpt läge har dock projektet skjutits på framtiden av ekonomiska skäl och kommunen har valt att prioritera andra saker.

Inte heller nu finns badet med bland investeringar de kommande åren och det lär dröja om det överhuvudtaget blir av.

– Hela konceptet ligger på paus men finns med som en parameter i den framtida planeringen av utvecklingen av Himmelstalund. Det finns inga planer i närtid, meddelar Olof Carlsson, avdelningschef för drift och underhåll på Norrköpings kommun.

undefined
Himmelstalundsbadet med både bassängbad och strandbad marknadsfördes till och med på vykort när det begav sig.
undefined
Enligt tidigare skisser skulle nya badbryggor placeras ut i Motala ström vid Himmelstalundsbadet.

Så sent som 2022 diskuterades dock fortfarande projektets genomförande.Då förstördes pump- och reningsanläggningen till bassängerna av en kraftig översvämning vilket prioriterades ekonomiskt. Samtidigt hade bygget av badet i Inre hamnen påbörjats och behovet av strandbad vid Himmelstalund ansågs inte lika brådskande.

Karta: Himmelstalundsbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!