– Det har varit ganska lugnt för det har blåst ganska mycket, cyanobakterierna som vi vet finns i vattenmassan rörs då ner i stället för att ligga på ytan vilket gör att man inte ser de karaktäristiska ytbildningarna, säger Annika Lindström, marinbiolog på länsstyrelsen i Stockholms informationscentral för Egentliga Östersjön.
Informationscentralen har koll på hela Östersjön och i nuläget går det inte att säga något specifikt om läget i länet.
– Vi har egentligen inte fått några rapporter från Östergötland, överlag har vi fått väldigt få rapporter överlag. Vi har fått in några rapporter från Kalmar sund men vi är beroende av att allmänheten rapporterar. Vi tittar på SMHI:s satellitbilder och där är det svårt att få detaljinformation, säger Annika Lindström.
De stora algansamlingarna befinner sig nu mest ute i Östersjön, även om grumligt vatten sett vid Kalmars sund och i Stockholm vilket mest berott på vindarna.
– Vindriktningarna har varit svagt östliga en tid men nu verkar det som om vinden kan vända åt väst så nu får vi se.
Även om algerna sprids ut i vattnet i och med blåsten och man inte ser lager som flyter på ytan betyder inte det att vattnet nödvändigtvis är säkert att vistas i, Annika Lindström har dock ett råd för den som känner sig osäker.
– Om man går i vattnet till knäna och ser sina fötter då är det ok att bada men är det grumligare än så bör man nog tänka efter innan man badar, säger hon.