Trots tuffa ekonomiska tider och underskott i kommunens ekonomi vill Socialdemokraterna satsa 20 miljoner på brottsförebyggande åtgärder i Norrköping.
– Det känns lite konstigt att i så här tuffa ekonomiska tider lägga fram ett offensivt politiskt förslag, men vi är i en exceptionell tid med samhällsproblem som vi måste hantera här och nu. Fler och fler barn och unga dras in i de här nätverken. Agerar vi inte nu och väntar kommer vi att ha ett ännu mer eskalerande problem. Jag känner mig trygg i att det här en helt nödvändig ekonomisk prioritering, säger Olle Vikmång (S).
Satsningen finns med i det förslag till tilläggsbudget för 2024 som S presenterat. I vanliga fall kan en tilläggsbudget från oppositionspartierna mest ses som en markering mot den styrande majoriteten. Men efter att Liberalerna i fredags lämnade Borgerlig samverkan finns inte längre någon given majoritet.
– Vi har faktiskt ett helt nytt politiskt läge i kommunen sedan i fredags. Nu finns inte någon majoritet överhuvudtaget. Borgerlig samverkan förlorar faktiskt majoriteten. Det vänder egentligen upp och ner på allting. Det kommer att komma samtal med andra partier fram till budgetbeslutet, säger Olle Vikmång.
Satsningen som S vill se på brottsförebyggande åtgärder sticker ut. Det handlar om fyra inriktningar. En utökad kontrollverksamhet, trygghetsskapande åtgärder, en förstärkning av bosocialt arbete och en förstärkning av avhopparverksamheten.
– Det är en historisk satsning för att stoppa tillförseln av barn och unga in i kriminella gäng. Vi som kommun kan ta på oss ledartröjan och visa att vi ka göra mycket mer, säger Maria Sayeler Benham (S).
I satsningen ingår bland annat utökade medel till kommunala ordningsvakter (5,5 miljoner), förstärkning av uppsökande verksamhet inom socialtjänsten (3,5 miljoner) och utökad verksamheten för Portalen (1 miljon).
Som tidigare undantas utbildningsnämnden helt från besparingar i S-budgeten. I stället läggs större sparbeting (två procent jämfört med Borgerlig samverkans 1,35 procent generella sparbeting) på kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, kommunrevisionen, samhällsplaneringsnämnden. överförmyndarnämnden, byggnads- och miljöskyddsnämnden och kompetensförsörjningsnämnden. S vill också kompensera kultur- och fritidsnämnden helt för övertagandet av fritidsgårdarna från utbildningsnämnden. Här hävdar man att Borgerlig samverkan gör en riktad och dold besparing på nio miljoner kronor i sin budget.
Borgerlig samverkan räknar i sin tilläggsbudget med ett underskott på 367 miljoner kronor för 2024. S-budgeten kommer att ha ett större minus på sista raden. En skillnad på 16, 2 miljoner eller 70, 7 miljoner beroende på hur man räknar. Från S hävdar man att det korrekta är den lägre siffran.
– Det har med det brottsförebyggande reformpaketet att göra. Vi tycker att det är rätt att använda en del av pengarna för att kunna göra de här satsningarna, säger Olle Vikmång.
Ser man till den högre siffran beskriver han det mer som en budgetteknisk fråga.
– Där handlar det om 54 miljoner. Vi låter de pengarna ligga kvar i vård- och omsorgsnämnden. Är det så att inte efterfrågan på de kommunala välfärdstjänsterna i äldreomsorgen ökar utgår vi från att det finns ett överskott i nämnden vid årets slut. Då ska det inte få någon resultatpåverkan vid årets slut och då ska pengarna tillbaka.