Rödbetor och lingon i ny "mirakelkur"

Blev sjukskriven efter en hjärtinfarkt. Det blev startskottet för Thomas Sjölanders företag.

Foto:

Norrköping2014-02-25 17:38

Norrköping

När NT:s krönikör Thomas Sjölander drabbades av en hjärtinfarkt i somras föddes ett intresse för hälsa och kost. Resultatet av vetgirigheten blev nystartade företag Wellnox som säljer juice med blandning av lingon och rödbeta.

– När jag var sjukskriven efter hjärtinfarkten läste jag allt jag kom över om bland annat kost, livsstil och ärftlighet, berättar Thomas Sjölander. Jag studerade artiklar av medicine doktor Olle Haglund om rödbetors och lingons positiva effekter på hjärt- kärlsystemet och gick verkligen igång på hans forskning.

Thomas Sjölander lyckades få kontakt med Olle Haglund för att fråga mer och diskutera. Det var under hösten 2013 och samtidigt startade experimentverkstad hemma i familjen Sjölanders kök i Norrköping.

–Jag köpte en råpress och började göra egen juice, säger Thomas Sjölander. Bland annat för att ta reda på hur stor mängd betor och lingon som behövs för en liter juice.

De egna testerna i köket visade att han behövde cirka ett kilo rödbetor för att få fram 0,6 liter juice. Med den kunskapen utvecklades affärs-idén och för ett par veckor sedan var det dags att pressa fram den första juicen hos Brunneby musteri i Borensberg.

Till premiärpressningen beställde Wellnox 5,5 ton ekologiska rödbetor från Skåne. De har förädlats till 11 000 flaskor juice som nu står på ett lager i Norrköping i väntan på att distribueras via webbutik och butik till kund.

En del av produktionen består av en mix av skånsk rödbeta och lingon från norrländska skogar.

–Några månader efter hjärtinfarkten var mina kärl som hos en 80-åring, berättar Thomas Sjölander. Efter ett par månaders dagligt juiceintag har doktor Haglund nyss uppmätt att de är elastiska som hos en 50-åring, som är min faktiska ålder. Det här vill jag förmedla till andra som vill ta hand om sin hälsa och prestera bättre.

Rödbetor och lingon

Rödbetan innehåller en stor mängd nitrater som underlättar för kroppen att effektivt öka blodcirkulationen och energibildningen.

Rödbetsjuice används bland annat av idrottsmän som vill maximera effekten av sin träning.

Genom att blanda i lingon i rödbetsjuicen förstärks effekten av nitraterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om