Röda Korset stänger kontor

Röda Korset planerar att lägga ner en majoritet av sina regionala kontor. 70 anställda riskerar att förlora jobben.

Foto:

Norrköping2012-04-21 15:22

- Det blir jobbigare för alla frivilligt arbetande, konstaterar Åsa Trygg i Norrköpings stads Röda Kors-krets.

Hon tillträdde nyligen posten som förste vice ordförande i Norrköpings stads Röda Kors-krets, men har varit aktiv medlem i organisationen sedan barnsben. Hon har följt de senaste, tunga åren på nära håll.

"Vansinnigt fel"
Förskingringsskandalen 2009, som tvingade bort kommunikationschefen Johan af Donner från sin post misstänkt för att ha svindlat miljonbelopp från Röda korset och Cancerfonden, följdes av kritiken mot ordföranden Bengt Westerbergs höga arvode 2010.

Det fick medlemsantalet att dala. I fjol lämnade 28 000 medlemmar Röda korset, året innan försvann 44 000. Under samma period har nära hälften av Röda Korsets anställda förlorat sina jobb på grund av organisationens försämrade ekonomi. Det har varit svårt.

Åsa Trygg har ingenting att säga om de pengar som Bengt Westerberg tjänade, hon är för att en ordförande ska kunna ta ut en ersättning för att engagera sig i Röda Korsets viktiga arbete.

Men förskingringsskandalen har ingen ursäkt.

- Det är förståeligt att det har blivit så här. Människor blev, förstås, besvikna när det uppdagades vad som hänt och det är klart att det har märkts. Våra frivilliga som har varit ute har fått frågor och blivit kritiserade och de har inte haft det lätt. Det är svårt att förklara något som är så vansinnigt fel, säger Åsa Trygg.

Behöver inte lika många
Hon behärskar sig och håller orden inom sig, även om irritationen märks. Skandalerna har skadat Röda Korset, även i Norrköping.

- Så är det. Vi har givetvis förlorat många medlemmar också, även om jag inte vet exakt hur många som har lämnat oss det senaste året.

Nu kommer resultatet av de senaste årens tuffa tider.

Inför årsredovisningen som ska presenteras nästa vecka avslöjar generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström för TT att man planerar att göra sig av med 70 tjänstemän runt om i landet. Tolv av de 16 regionala kontoren ska försvinna och verksamheten ska i stället drivas av frivilliga.

- Röda Korset kommer inte att försvinna från de här orterna, utan det är ställen där det redan finns lokal verksamhet som drivs av starka frivilliga. Vi behöver därför inte lika många tjänstemän som arbetar, säger Ulrika Årehed Kågström till TT.

Åsa Trygg är tveksam. Norrköping har inget regionalt kontor, men kontoret i Linköping betyder mycket för verksamheten.

- Jag är duktig på första hjälpen, men när det kommer till frågor som till exempel kräver juridisk kompetens kan inte jag hjälpa till. Då behövs personal med särskild kunskap, säger Åsa Trygg.

Drabbar verksamheten
Hon vet att det finns frivilliga som gärna ställer upp, men tror inte att det räcker. Neddragningarna kommer att drabba verksamheten.

- När det gäller flyktinghjälp eller familjerådgivning behövs personal som har den utbildning som krävs. De ideella krafterna kan göra mycket, men i vissa fall räcker inte dem. Då måste personer som tillhör en viss profession in. Annars påverkar det helt klart vår verksamhet. Det blir jobbigt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om