Rivstart för unga entreprenörer

Det började som ett företag på Kunskapsgymnasiet i Norrköping förra läsåret. I dag har gymnasieprojektet blivit ett riktigt aktiebolag och entreprenörerna Patrik Frimanoch Mikael Herrgårdh har lyckats få Clas Ohlson-kedjan som kund.

Lycka. Patrik Friman, till vänster, och Mikael Herrgårdh jublade på fredagen när deras produkt dök upp på hyllan hos Clas Ohlson.

Lycka. Patrik Friman, till vänster, och Mikael Herrgårdh jublade på fredagen när deras produkt dök upp på hyllan hos Clas Ohlson.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2016-01-09 14:04

Videon är inte längre tillgänglig

Patrik Friman och Mikael Herrgårdh drev UF-företaget Specholder när de gick sista året på ekonomprogrammet på Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Redan där hade de en gemensam plan.

– Vi gick in stenhårt för vårt UF-företag för vi planerade att det skulle bli ett riktigt företag, säger 20-årige Patrik Friman. Efter studenten sommarjobbade vi på varsitt håll men i september tog vi tag i

våra planer ordentligt.

De två skolkamraterna lyckades under sommaren intressera Clas Ohlson för den smarta lilla magnetiska glasögonhållaren. En person som sett Patrik och Mikael på en mässa hjälpte dem att knyta kontakten

med den stora affärskedjan och efter en kort tid fick de en inbjudan till Clas Ohlsons huvudkontor i Insjön i Dalarna.

– Det var jättecoolt att få åka dit, säger 19-årige Mikael Herrgårdh.

– Vi förberedde oss mentalt väldigt noga och det blev en avspänd pratstund på en timme ungefär. Vi trodde att de kanske ville provsälja i en butik och när vi förstod att de ville köpa in Zatell till hela kedjan trodde vi knappt det var sant.

Hösten fick en rivstart för företaget som nu fick bli ett aktiebolag.Derexo AB flyttade in i ett kontorshotell i Norrköping och den här veckan är det dags att fira ordentligt.

– Från och med i dag finns glasögonhållaren i Clas Ohlson-butikerna, säger Patrik Friman och ler med hela ansiktet.

Det känns helt fantastiskt Patrik och Mikael har jobbat hårt under hösten och ska se till att fira framgångarna senare i år.

– Vi planerar att göra en resa ihop, berättar Mikael Herrgårdh.

– Vi har har uppnått ett viktigt delmål och när man tänker på att vi slutade gymnasiet nyss känns det här nästan overkligt bra.

Patrik Friman är säljchef och Mikael Herrgårdh är ekonomichef och framöver kommer de nog att behöva mer hjälp, bland annat med administration.

– Allt är på en så mycket högre nivå nu än när vi drev företag på gymansiet, konstaterar Patrik Friman.

– Det är inte okej att vara medelmåttig längre.

Zatell tillverkas i Taiwan och leveranserna går i dag via Norrköping till Insjön för vidare distribution till kedjans alla butiker. Derexos grundare håller på att lära sig

att hitta balansen mellan arbete och fritid och framtidsplanerna är spikade.

–Vi ska försöka sälja till optiker och även utomlands, säger Patrik Friman.

– Om några år finns vår produkt i flertalet europeiska länder hoppas vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om