RGS 90: Vi håller koll på schaktmassorna

Ytterst små mängder av den jord som RGS 90 tar emot på sin anläggning i Norrköping renas. Miljötillstånd finns för rening av förorenad jord men utnyttjas marginellt.

RGS 90 är ett danskägt företag med stor verksamhet  i Sverige. Huvudkontoret ligger i Norrköping.

RGS 90 är ett danskägt företag med stor verksamhet i Sverige. Huvudkontoret ligger i Norrköping.

Foto: mikael strand

Norrköping2012-09-14 00:00

- Vi ska vara medvetna om att de många blandförorenade jordar, som tas om hand av företag som vårt, inte går att rena på
ett effektivt sätt. Det är nonsens att påstå att
det går, säger RGS 90:s Sverige avgående vd Karsten Ludvigsen.

- Det enda rätta är att skapa depåer där de kan förvaras på ett säkert sätt. Om vi bryter ner de organiska föroreningarna finns i många fall metallföroreningarna kvar. Av ekonomiska, tekniska och ibland miljömässiga skäl är det orimligt att ta bort allt och då måste man ändå lägga det på deponi, säger Karsten Ludvigsen.

Vill få ner massan
På Norrköpingsanläggningen sorteras i stället det material som kommer in. En del tillvaratas och annat skickas vidare till deponi. Det är bara vissa oljeskadade jordar som renas med hjälp av bakterier och längre lagringstider.

- I första hand sorterar vi ut det större material som inte är påverkat av föroreningar. Vi vill få ner den förorenade massan till ett minimum, föroreningarna fastnar ju på de små partiklarna, säger Petra Norberg, regionchef för RGS 90 Mitt, som i princip består av Östergötland och Sörmland.

Att RGS 90 sysslar med återvinning är alldeles uppenbart. Överallt på den gigantiska tomten ligger högar av varierande innehåll och storlekar. Byggnadsmaterial som gips, trä, betong ligger sida vid sida med flishögar på en del av området. På ett annat finns jordmassor med olika föroreningsgrad. Alla är märkta.

Mals till damm
De maskiner som finns på företaget ser till att stora betongblock mals ner till pulver och gipsplattor blir till vitt damm, trä blir till flis och jordar befrias från stenar samtidigt som dessa sorteras efter storlek.

Tunga lastbilar kör in och ut i en strid ström. Nyligen tog man hand om stora mängder förorenad jord från Yara på andra sidan vägen. Då anlände upp till 2 000 ton schaktmassor varje dag.

Enligt företaget finns en del av de riktigt förorenade jordarna, klassade som farligt avtal, kvar i väntan på vidare transport till en deponi för farligt avfall. De förorenade massor, som inte klassats som farligt avfall, men ändå är förorenade, har gått till olika deponier beroende på förorening.

RGS 90 har råkat i blåsväder i Malmö där företaget både åtalats och fått böta för att de inte märkt upp jordhögarna tillräckligt.

"Alla led redovisar allt"
- Vi är visserligen ett och samma företag, men jag har inte mycket kännedom om detta. Jag kan svara hur vi gör här i Norrköping. Vi anser att det är viktigt att hålla reda på vilka mängder schaktmassor vi hanterar och vad de består av. Vi har satsat mycket på ett system där alla led redovisar allt som kommer in och sedan går ut igen, säger Petra Norberg.

Inte heller kommunens miljöinspektör Nina Eskilson, som skött tillsynen av anläggningen, anser att det finns några problem:

- Företaget har klara rutiner och system för hur de tar emot avfallet, behandlar det och sedan skickar det vidare. Det är sådant som vi kan kontrollera. Sedan kan jag inte gå i god för att allt alltid sker enligt regelboken. Under årens lopp har vi påpekat flera saker som vi inte varit nöjda med. Vi har fört en bra diskussion och jag tycker att RGS 90 försökt förbättra det vi klagat på. Det de visar oss är vilka rutiner de har, vilket system de jobbar efter. Om de sedan följer det varje gång är ju omöjligt för oss att kontrollera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om