Restaurangbranschen om nya råden: Det kom som en örfil

De nya råden från Folkhälsomyndigheten skapar förvirring i restaurangbranschen.

Thomas Hallgren tror att de nya råden kommer att drabba restaurangbranschen.

Thomas Hallgren tror att de nya råden kommer att drabba restaurangbranschen.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2020-10-29 18:00

Torsdagens nya allmänna råd handlade om att undvika inomhusmiljöer som köpcentrum och gym – men det stod ingenting om restauranger. Ett annat råd uppmanade östgötarna att "om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med".

Så vad innebär det här egentligen för restaurangbranschen?

– Enligt min uppfattning så framgår det inte. Det går ju inte att utläsa. Som jag tolkar det kan en restaurang fortfarande ha 200 gäster så länge man följer de restriktioner som funnits sedan i våras, säger Mikael Åhrberg, ordförande i Bråvikens Hotell- & Restaurangklubb.

Vad tänker du om det här?

– Jag tänker att det är ju precis det här som varit problemet när det gäller råden inom restaurangnäringen. Det är inte tydligt. Jag tror det kommer komma något förtydligande inom kort, säger Åhrberg vidare.

Thomas Hallgren, en av ägarna till Östgöta kök som driver flera restauranger i Norrköping, vet heller inte vad de nya råden innebär i praktiken för hans verksamhet.

– Indirekt kommer restaurangbranschen givetvis att drabbas. Om folk jobbar hemifrån så går de ju inte och äter lunch, säger Hallgren.

Kommer ni att hålla era restauranger öppet som vanligt?

– Så länge vi inte hör något annat så ändrar vi inte på något. Som de har skrivit råden så är det ju upp till var och en att själva bestämma när det gäller restaurangbesök.

– Vi väntar ju dessutom på besked när det gäller stödpaketen, vad som händer där. Om det blir någon fortsättning efter november, säger Thomas Hallgren.

Skulle du vilja tydligare råd?

– Vi har följt det här hela tiden sedan i våras och jag tycker att det har varit förvirrat.

Enligt Mikael Åhrberg kommer torsdagens nya restriktioner slå hårt mot besöksnäringen som helhet.

– Vi hade precis börjat skönja ett ljus i den långa tunneln när det gäller exempelvis konferenser. Det här känns så trist. Det här kom som en örfil, säger Mikael Åhrberg.

Enligt Åhrberg så hade konferenserna så smått börjat dra igång igen.

– Från mitten av augusti såg man att det en del mindre konferenser, för typ 7–25 personer hade börjat arrangerats. Men nu när de säger att man ska undvika möten så blir det ju tufft för konferensbranschen.

– När man nu inte heller höjer från 50 till 300 personer i publika arrangemang så blir det ju tufft för hotellen. Diverse idrottstävlingar hade ju kunnat locka besökare från andra städer, säger Mikael Åhrberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!