Folkhälsomyndigheten har beslutat att serveringsställen från och med onsdagen måste införa åtgärder för att minska risken för trängsel.
– Det är delvis samma åtgärder som har varit aktuella tidigare. Det kan handla om att möblera om eller på annat sätt skapa utrymme på restaurangen eller göra markeringar i golvet för att visa vilket avstånd som besökare måste hålla till varandra, sa FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell på tisdagens presskonferens.
En del av Norrköpings restauranger har märkt en ökad försiktighet från konferens- och restauranggäster, före de nya åtgärderna.
– Vi har tagit emot en del avbokningar de senaste två dagarna. Både konferens och julbord. Vi ser att efterfrågan har minskat, framförallt på konferenssidan, säger Viktor Lindgren på Villa Fridhem.
De tre månader av normalitet som branschen upplevt har varit bra. För Villa Fridhem har försäljningen varit på nivå och även över 2019.
– Det har varit en stark återhämtning.
Blir man luttrad?
– De här råden som kommer nu tillämpar vi redan. Vi har ett bordsserverat julbord, glöggmingel utomhus. Så vi har anpassat oss. Vi drar inte alltför stora växlar av rekommendationerna ännu. Men det är klart att det är tråkigt att vi går in i ett sådant läge igen, säger Viktor Lindgren.
Johannes Andersson, är delägare i Asken och Pigeon Street i Knäppingsborg. Han berättar att på Asken, främst vid lunch, tillämpar beställning via app för gästerna.
– Det finns en mogenhet. Gästerna är vana och gör sitt bästa för att vi ska få ett slut på det här. Men på något sätt känner man en viss uppgivenhet, säger Johannes Andersson.
Han bekräftar en större försiktighet från gästerna.
– Vi har haft lite avbokningar, men inte i samma utsträckning som på julbordssidan. Det hör man från kollegor i branschen att det är mycket avbokningar, säger Johannes Andersson.
Mikael Solmanson är delägare i Tullhuset, Butlers och Stadsvakten.
– Det har varit bra bokat i höst och det är fortfarande det. Någon enstaka avbokning när man är krasslig och vilket vi rekommenderar folk att göra, säger Mikael Solmanson.
– Vår bransch är ändå väl förberedd. Vi vet vilka åtgärder vi ska ta, behandla personal, gäster och det som sker på krogen. Jag uppmanar vaccinerade att leva, men de som inte är det måste isolera sig, säger Mikael Solmanson.