Reportern testar: Hur varmt blir det i bilen?

Att lämna djur eller barn i bilen i hettan kan snabbt bli farligt. Vår reporter testade hur snabbt det gick innan bilen förvandlades till en farlig bastu. "Jag orkar snart inte mer", säger hon efter bara en kort stund.

På bara 15 minuter blev det över 50 grader varmt i vår reporters bil.

På bara 15 minuter blev det över 50 grader varmt i vår reporters bil.

Foto: Jenny Carlsson

Norrköping2024-06-26 20:00

När sommarvärmen kommer tvingas polisen varje år att krossa bilrutor för att rädda barn och djur från värmen. En bil som står i solen på en parkering blir snabbt varm.

– När man stänger av AC och stänger alla luftvägar blir temperaturen snabbt skadlig, säger polisinspektör Andreas Englund.

Vår reporter testade att sätta sig i en varm bil på en solig parkering. Det dröjde inte många minuter innan det blev outhärdligt varmt där inne. Du kan se hur det gick i klippet ovan.

Polisinspektör Andreas Englund säger att om du ser ett barn eller djur som verkar för varmt i en bil ska du alltid agera.

– Kolla om det finns någon ventilation i form av nervevade rutor, sök kontakt med polis via 112, anteckna registreringsnummer, klockslaget när du kom till platsen och stanna kvar tills polis kommer dit, säger Andreas Englund.

undefined
Varje år tvingas polisen att krossa bilrutor för att rädda barn och djur från värmen. Polisinspektör Andreas Englund säger att även privatpersoner ska krossa rutor om det är en nödsituation.

I bästa fall kan en polispatrull finnas i närheten och direkt hjälpa till. Men om det är en nödsituation ska man krossa rutan, då kan man enligt Andreas Englund hävda nöd.

– Det är en minimal åtgärd när det gäller att rädda ett barn eller ett djurs liv.

Har du krossat en ruta är det viktigt att du stannar kvar på platsen för att lämna dina uppgifter till polis och bilägare.

– Ingen kommer att ifrågasätta dig om det är så att du räddat ett liv. Om jag hade min hund i bilen när jag tänkt springa iväg på ett snabbt ärende men fastnat av någon anledning, kanske på grund av ett sjukdomsfall, hade jag varit tacksam om någon räddat min hund.

undefined
Temperaturen i en bil som står i solen kan snabbt nå skadliga nivåer.

Andreas Englund ger några tips på hur man ska tänka inför en bilfärd när det är väldigt varmt ute.

– Måste jag ta med barnet eller husdjuret? Kan jag resa en annan tid på dagen när det är svalare ute? Även om man har AC på i bilen kan det bli väldigt varmt i baksätet om solen ligger på, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!