En åldersgräns på hbtqi-boken "Gender Queer" infördes, enligt den tidigare skolbibliotekarien, på Hagaskolan under hösten efter att föräldrar till en elev klagat på bokens innehåll. Boken är en självbiografi om att vara ickebinär och asexuell och skriven av Maia Kobabe. I boken förekommer tecknade bilder av onani och vuxna människor som har sex.
Den tidigare skolbibliotekarien Susanne Köhler menar att rektorn förklarade att bilderna inte var lämpliga för elever i mellanstadiet och att de inte skulle få låna boken.
– Jag fick informationen från rektorn att mellanstadieelever inte bör läsa boken, och att det var bättre att flytta boken från vår hbtqi-hylla till högstadieavdelningen. Den skulle också placeras högt upp för att inte vara i blickfånget, säger Susanne Köhler.
Hagaskolans rektor Anne-Sofie Ottosson bekräftar att de haft ett möte efter att ett föräldrapar haft synpunkter på boken, men nekar till att hon ska ha infört några restriktioner. Hon säger att de aldrig pratade om någon åldersgräns, men att de hade ett samtal om vilka böcker som bör rekommenderas till vissa åldrar.
Menar du att er tidigare skolbibliotekarie ljuger?
– Nej, jag säger inte att någon ljuger. Det måste ha blivit något missförstånd i kommunikationen. Alla får låna boken, säger Anne-Sofie Ottosson.
Så ni har inte ändrat någonting efter att föräldrar hört av sig?
– Nej, verkligen inte.
Men när vi ringer direktnumret till skolbiblioteket låter det annorlunda. Där får vi veta att om en bibliotekarie ser att en elev i mellanstadiet försöker låna boken ska lånet stoppas. Vi får också veta att "Gender Queer" är den enda boken i hela skolbiblioteket som omfattas av en åldersgräns.
Vi ringer tillbaka till Anne-Sofie Ottosson och frågar hur hon kommer att ta frågan vidare, nu när det står klart att det finns en åldersgräns.
– Jag har inte sagt det, det var förskräckligt vad det var svårt att förstå. Jag har inte tagit något beslut.
Är det skolbiblioteket som har tagit beslutet?
– Hon måste ha misstolkat det vi kom fram till i vårt samtal.
Vad är det du har sagt som hon har misstolkat?
– Jag har sagt att de riktigt små barnen kanske behöver en vuxen med, så att de inte får den här bilden rakt i ansiktet utan någon som kan förbereda dem.
Vad ville du uppnå när du sa så till skolbibliotekarien, var det menat att det skulle införas en åldersgräns?
– Nej, det var inte menat så. Jag har aldrig sagt att en åldersgräns ska införas utan att eleverna behöver få information och råd för att kunna göra medvetna val.
Hur kommer du som rektor att agera nu när det kommit till din kännedom att det finns en åldersgräns?
– Då måste jag ju prata med personen i fråga.
En vecka senare ringer vi upp Anne-Sofie Ottosson igen för att höra om vad som beslutats ihop med den nya personalen i skolbiblioteket. Men något tydligt svar får vi inte.
– Du pratade med en timvikarie, så hon är inte riktigt rätt person att prata med. Vi har inget förbud och det har vi aldrig någonsin haft.
Hur kan du vara så säker på att det aldrig funnits någon åldersgräns?
– Jag som rektor borde ju ha vetat om det.
Vi har, utöver nuvarande personal i skolbiblioteket och tidigare skolbibliotekarie, pratat med eleven Kim som nyligen inte fick låna boken.
Är det inte lite konstigt, att det finns tre andra som upplever att det finns ett förbud, men du menar att det inte finns?
– Jag kan inte svara på det eftersom jag inte vet var de uppgifterna kommer från, säger Anne-Sofie Ottosson.