Ändrade planer för LAH – Linnéaenheten blir kvar under hösten

Regionen backar om att flytta Linnéaenheten redan nu i sommar. "Allt har gått väldigt fort", säger Lena Törnfeldt, produktionsenhetschef.


På Linnéaenheten har varje vårdsal tillgång till en egen uteplats där döende patienter kan komma ut i solen och se himlen. Planen var att lämna dessa lokaler redan i sommar men nu är flytten framflyttad.

På Linnéaenheten har varje vårdsal tillgång till en egen uteplats där döende patienter kan komma ut i solen och se himlen. Planen var att lämna dessa lokaler redan i sommar men nu är flytten framflyttad.

Foto: Fredrik Nygren

Norrköping2024-06-13 05:00

Nyheten i korthet

  • Linnéaenheten i Norrköping, som tillhandahåller avancerad vård i livets slutskede, kommer inte att flyttas i sommar som tidigare planerat. Enheten kommer att fortsätta sin verksamhet på samma plats och med samma personal under hösten.
  • Förändringen i planerna beror på att regionen har skjutit upp personaluppsägningar till följd av Region Östergötlands varsel. Uppsägningsbeskeden kommer nu i september och personalen slutar i början av december.
  • Beskedet om förändringar inom lasarettsanslutna hemsjukvården (LAH) har mött starka reaktioner från personal, patienter och anhöriga. Förändringarna är ett svar på Region Östergötlands ekonomiska underskott.

I slutet av maj fick personalen på LAH i Norrköping, som jobbar med patienter som behöver avancerad vård i livets slutskede, besked om att deras verksamhet ska tillhöra medicinkliniken från och med i höst. LAH vårdar patienter både i hemmet och på slutenvårdsplatser på Linnéaenheten.

Det var en stram tidsplan, redan till sommaren skulle Linnéaenheten stänga på sin nuvarande plats – för att inte öppna igen.

undefined
LAH drivs idag som en egen enhet på Vrinnevisjukhuset men på grund av besparingskrav kommer de slås ihop med medicinkliniken.

Två veckor senare fattas ett nytt beslut – Linnéaenheten ska öppna som vanligt till hösten. På samma plats och med samma personal.

Vad hände?

– Det här hänger ihop med att regionen har skjutit fram uppsägningarna till följd av Region Östergötlands varsel. Vi kommer att ha kvar i princip hela personalstyrkan under hösten och då tänker vi att vi driver enheten som vanligt under den tiden, säger Lena Törnfeldt, produktionsenhetschef på NSÖ, Närsjukvården i östra Östergötland.

undefined
Lena Törnfeldt är produktionsenhetschef på NSÖ. Hon säger att hon blir ledsen och orolig när hon hör om patienterna och de anhörigas oro över förändringarna inom LAH.

Region Östergötland har ett stort ekonomiskt underskott och ledningens lösning på det är att säga upp personal. Tanken var att personalen skulle få sina uppsägningsbesked till sommaren och att de första i och med det skulle avsluta sina anställningar i början av september. Men förhandlingarna mellan fackliga parter och arbetsgivaren är inte klara.

– Som tidsplanen ser ut nu lämnas uppsägningsbeskeden i september och då slutar personalen från i början av december.

Två veckor efter att ni gått ut med att Linnéaenheten ska flytta ändrar ni er, hur tycker du att ni har hanterat den här processen?

– Beslutet i sig är inte fel utifrån de förutsättningar vi har, men allt har gått väldigt fort och jag är den första att tycka att det är skönt att vi nu kan få lite mer tid för omställningsarbetet. Samtidigt känner jag stor ödmjukhet för den oro som den extra väntan skapar hos medarbetare som kan beröras av varslet, säger Lena Törnfeldt.

undefined
På Linnéaenheten har varje vårdsal tillgång till en egen uteplats där döende patienter kan komma ut i solen och se himlen. Planen var att lämna dessa lokaler redan i sommar men nu är flytten framflyttad.

Beskedet om att den lasarettsanslutna hemsjukvården, LAH, ska förändras och ingå i medicinkliniken har mötts av starka reaktioner. Personalen har protesterat och även anhöriga och patienter har berättat om sin oro.

– Jag har full respekt och förståelse för att våra medarbetare reagerar, för det är en stor omställning för dem. Nu får vi mer tid att jobba igenom det här och vi vill få med alla våra medarbetare, att de ska tänka tillsammans med oss.

– När det gäller patienter och anhöriga... Det har gjort mig både ledsen och orolig för att vi har skapat oro ute i samhället. För vårt mål är ju inte att verksamhetsinnehållet ska förändras, vårt mål är att behålla vården i princip så intakt det går.

Hade du kunnat kommunicera på annat sätt?

– Det är en fråga som jag tänkt massor på. Det är jättesvårt att balansera, man vill ju skapa så lite oro som möjligt både i organisationen och framför allt hos patienterna. Om jag ska tycka något så är det att det har gått väldigt fort i en process som är svår och komplex, säger Lena Törnfeldt.

undefined
"Det är positivt att det skjuts upp", säger Rakel Wåhlberg, familjeterapeut på LAH.

NT har pratat med ett par medarbetare på LAH, de hade ännu inte hört från sin chef att flytten är senarelagd till hösten.

– Men det är ju positivt att det skjuts upp så att personalen kan vara med i processen. Men jag tror att regionen behöver tänka igenom vad de kan locka med för att kunna behålla sin personal, säger Rakel Wåhlberg, familjeterapeut.

Lena Törnfeldt svarar att regionen är mån om medarbetarna och att de jobbar aktivt för en långsiktigt hållbar arbetsmiljö.

– Våra medarbetare är vår absolut viktigaste resurs och varje tillfälle då vi riskerar att medarbetare väljer att sluta hos oss gör mig orolig, säger hon.

undefined
På Linnéaenheten vårdas patienter som behöver avancerad palliativ sjukhusvård.

Inom NSÖ arbetar i dag knappt 800 medarbetare. Där ingår akutkliniken på Vrinnevisjukhuset samt medicinkliniken, geriatriska kliniken, LAH och Rehab öst. NSÖ ska spara in 89 tjänster, av dessa är 54 undersköterskor.

– Det handlar om tunga sjukdomsgrupper så det blir en jätteutmaning för oss att klara av att erbjuda motsvarande vård men med färre personal. För att klara det behöver vi jobba på ett annat sätt.

Hade Linnéaenheten fått vara kvar om ni inte behövt minska antalet personal?

– Ja, vi hade inte gjort den här förändringen nu. Men nu tvingas vi tänka nytt.

Är det bara ekonomin som styr?

– Ja, i nuläget, det är därför vi är så måna om att göra allt vi kan för att bibehålla det goda som LAH ger. Över tid behöver LAH bli både starkare och större, eftersom vi räknar med att vi kommer att få mer av den typen av behov i samhället, säger Lena Törnfeldt.

Karta: Vrinnevisjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!