Rätten: Han kan ha fått i sig hasch genom passiv rökning

19-åringen åtalades för att ha använt cannabis på Bråvallafestivalen, men frias. Tingsrätten anser att halten av THC-syra var så pass låg att ett passivt intag av cannabis inte kan uteslutas.

Frikänns. 19-åringen frikänns från ringa narkotikabrott eftersom han kan ha fått i sig THC-syra genom passiv rökning.

Frikänns. 19-åringen frikänns från ringa narkotikabrott eftersom han kan ha fått i sig THC-syra genom passiv rökning.

Foto: Izabelle Nordfjell.

Norrköping2017-11-10 15:00

19-åringen har berättat att han umgicks och rökte cigaretter tillsammans med flera okända personer i ett tält på campingen i flera timmar. Han säger att han bara rökte sina egna cigaretter men att han också blev bjuden på vita mentolcigaretter.

Under kvällen den 28 juni kontrollerade en polispatrull 19-åringen eftersom de sett tecken på att khan kunde vara påverkad av narkotika, bland annat hade han rödsprängda ögon.

19-åringen säger i förhör att snabbtestet inte gav någon träff och att poliserna inte hittade någon narkotika i hans fickor. Han togs ändå med till ett kort förhör innan han släpptes.

Senare blev han åtalad för att olovligen ha använt cannabis då analysresultatet av provtagningen visade att han hade haft 0,01 mikrogram tetrahydrocannabinolsyra, THC-syra, per milliliter urin.

Tingsrätten anser dock att 19-åringen lämnat en trovärdig berättelse om att han inte medvetet tagit hasch.

Rätten anser att det visserligen inte går att utesluta att han bjudits på en cigarett som innehöll hasch fastän han inte var medveten om det. Samtidigt menar rätten att passiv rökning lika gärna kan förklara förekomsten av THC-syra.

Tingsrättens slutsats är alltså att den uppmätta halten THC-syra inte är så pass hög att ett passivt intag kan uteslutas i detta fall. Därför frikänns 19-åringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om