Dagens gäng på Räddningstjänstens brandutbildning är från olika arbetsplatser inom kommunen. Under en förmiddag får de lära sig hur man ska agera om det börjar brinna, var farorna finns och vad som gör att det börjar brinna.
– Det är viktigt att de kan ingripa mot den lilla branden, förklarar Anders Roxström, utbildningsledare.
– Det tar i snitt 9 minuter från larm tills att vi är på plats och ett rum kan vara övertänt på 5–7 minuter från antändning. Därför är det väldigt bra ifall människor kan begränsa branden själva innan.
Efter att alla provat på att släcka en brinnande docka kommer utbildningens mest autentiska prövning. Deltagarna lotsas in i en lokal med flera rum med stängda dörrar och två deltagare skickas ut. Nu sätts de teoretiska kunskaperna på prov. Kommer Reija Olsén och Madeleine Johansson lyckas rädda de två personerna? Tveksamt, tror de andra deltagarna.
– Vilket förtroende, skrattar Anders.
Reija och Madeleine skickas in. Enligt konstens alla regler känner de först på mitten av dörren och drar händerna uppåt för att känna av temperaturen. Den bränns inte och de kan fortsätta in i nästa rum. Där är dörren varm, då gäller det att öppna den så att inte lågorna slår ut. Går dörren utåt ska man ta skydd bakom dörren, går den inåt längs väggen. Reija och Madeleine öppnar hukandes.
– Oj, oj, det brinner för fullt! Och här ligger det människor, utbrister Madeleine. De får ut dockorna och stänger dörren till rummet där branden härjar. Insatsen får godkänt, men kollade de att det inte låg fler människor i det andra rummet?
– Ögonen dras till lågorna och man glömmer kolla ifall det ligger någon där, säger Anders.
Förra året utbildade Räddningstjänsten över 6 000 personer bara i Norrköping. Det var rekord och i år blir det troligen ännu fler. De senaste åren har antalet deltagare ökat då kommunen har en policy att personal inom bland annat vård- och omsorg ska brandutbildas vart tredje till fjärde år.
Cirka en tredjedel av deltagarna är kommunanställda. En av dessa är Claudine Niyonkuru, som arbetar på äldreboende. Hon tycker att utbildningen varit lärorik.
– Det är jättebra att den är så praktisk, säger hon.
Reija tycker att det är svårt att veta hur man skulle reagera inför en riktig brand.
– Men det finns väl där någonstans i bakhuvudet.