Psykvården: Trycket är hårt

Prioriteringar görs hela tiden. Carin Tyrén, enhetschef för vuxenpsykiatriska kliniken, ser ett hjälpbehov som är större än klinikens resurser.

Foto: Andersson Magnus

Norrköping2010-06-22 00:00
- En stor del av den psykiska ohälsan, som depression och ångest, ska man kunna få hjälp med via sin vårdcentral. Det fungerar nog relativt bra, säger hon.Carin Tyrén poängterar att hon uttalar sig allmänt och inte om Margareta Cassel.- Trycket är hela tiden väldigt stort. Det finns alltid ett behov som är större än man kan räcka till för, men det är alltid en bedömning vad man ska hjälpa till med.Carin Tyrén berättar att vuxenpsykiatriska kliniken hade mycket mer omfattande vård att erbjuda förr och att det främst är de svåraste sjukdomstillstånden de hjälper till med i dag."Blir allt bättre"
- De som är mittemellan kanske uppfattar att de inte riktigt kommer till. Men det blir allt bättre inom primärvården. Fast de stora önskemålen om att få exempelvis samtalsbehandling kanske man inte kan ha längre.Hamnar patienter mellan stolarna hos er och vårdcentralerna?- Vi har en ganska bra samverkan och är rätt överens om ifall en patient hör till oss eller till vårdcentralen. Sedan har man kanske inte alltid resurserna. Men det är ju en politisk fråga.- Sedan hoppas vi förstås att man kommer att tillföra mer resurser och mer kompetens vad det gäller psykisk ohälsa.Specialistvård
Men att må dåligt psykiskt i början av maj och få besked om att det kommer en psykolog efter sommaren?- Ibland finns det önskemål om ständig hjälp. Det kanske inte kan vara så alltid. Om man till exempel har en psykossjukdom handlar det om specialistpsykvård annars är det väl allvarlighetsgraden man får gå efter.- Man kanske måste ta mer eget ansvar i sitt liv, jobba mer själv hemma. Det finns mycket mer egenvårdsråd nu att ta till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om