Projektet: Hur kan de samsas om luftrummet?

Den civilia flygtrafiken störs allt oftare av drönare. Nu ska ett projekt titta närmare på hur samordningen mellan dem kan bli smidigare.

Drönare. Luftfartsverket och Trafikverket ska gemensamt ta reda på hur samordning mellan drönare och flyg kan bli smartare.

Drönare. Luftfartsverket och Trafikverket ska gemensamt ta reda på hur samordning mellan drönare och flyg kan bli smartare.

Foto: Anders Törnström

Norrköping2017-03-26 21:30

Drönare är obemannade luftfarkoster som används kommersiellt, privat och militärt. Polis och räddningstjänst vill gärna kunna använda drönare för att exempelvis söka efter försvunna personer. Marknaden för drönare har vuxit hastigt när det nu finns många billiga produkter med kamera.

Luftfartsverket och Trafikverket ska gemensamt se hur samordningen mellan flyg och drönare kan bli bättre.

– Forskningsprojektet ska undersöka om det går att ha drönare i en flygplats kontrollzon utan att flygplatsen behöver stängas ner eller att konsekvenserna för övrig trafik blir för stora, säger Peder Blom, flygledare LFV och projektdeltagare.

Som det är idag har bland annat Stockholm Bromma Airport och Stockholm Arlanda Airport fått stängas ner när drönare har upptäckts i närheten.

Trafikverket finansierar projektet som inleds i år och går vidare 2018 med simulering av flygtrafik kombinerat med trafik av drönare vid LFV:s testcenter i på Malmö airport. 2019 blir det provflygning med en drönarhelikopter från Saab.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!