Villaägare reagerar på kraftigt höjda fjärrvärmepriser

Eon kommer att höja priset på fjärrvärme med 13,5 procent kommande år, vilket har fått ett flertal villaägare i Norrköping att reagera. En av dem är Tomas Meijer. "Känslan är att de tar i lite extra nu när även alla andra priser skjuter i höjden", säger han.

Tomas Meijer bor i en villa i utkanten av Norrköping och har reagerat på den kraftigt höjda fjärrvärmekostnaden för kommande år.

Tomas Meijer bor i en villa i utkanten av Norrköping och har reagerat på den kraftigt höjda fjärrvärmekostnaden för kommande år.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2022-11-01 05:00

Tomas Meijer bor med sin fru i en villa i utkanten av Norrköping. Han fick lite av en chock när beskedet om höjningen kom. Tidigare prisökningar har legat på mellan 0,5 och 1,5 procent. 

undefined
Tomas Meijer bor i en villa i utkanten av Norrköping och har reagerat på den kraftigt höjda fjärrvärmekostnaden för kommande år.

– Att det skulle bli mer än så i dessa tider var så klart väntat, men inte en höjning i den här storleksordningen.

En snabb jämförelse med grannstaden Linköping gjorde Tomas Meijer än mer fundersam. Där kommer priset på fjärrvärme att höjas med 3,5 procent, enligt Tekniska Verken som håller i driften.

– Jag förstår att det inte går att jämföra orter rakt av, men skillnaden är så stor att det ändå är anmärkningsvärt, säger han.

undefined
Tekniska verken i Linköping är kommunägt och där höjs fjärrvärmepriset enbart med 3,5 procent kommande år.

Tomas Meijer tror att det just nu finns en tendens hos företag att höja lite mer än de har fog för.

– Som vissa mataffärer som höjer priserna för konsumenterna och samtidigt rapporterar storvinster.

Tekniska Verken är till skillnad från Eon kommunägt och Tomas Meijer tror att detta är en del av förklaringen till den stora prisskillnaden mellan kommunerna. Han ställer sig nu frågande till vilket alternativ som är det bästa och undrar hur den nya politiska ledningen i kommunen tänker i frågan.

Han poängterar att han alltid har varit väldigt nöjd med Eon som leverantör, men att han är oroad över kommunens långsiktiga plan nu när företaget planerar att sälja sin fjärrvärmeverksamhet i Norrköping och Örebro.

– Finns det intresse hos kommunen att köpa fjärrvärmeverket eller kommer det att säljas vidare till en privat aktör?

Tomas Meijer menar att detta är en fråga som berör väldigt många Norrköpingsbor och han är oroad över att privata vinstintressen kan komma att driva upp priset ytterligare.

undefined
Händelöverket i Norrköping är ett av Sveriges största kraftvärmeverk och levererar idag fjärrvärme till invånare i både Norrköping och Söderköping.

Han misstänker dessutom att den stora höjningen är ett sätt för företaget att visa framtida intressenter att det finns stora vinster att göra. 

För egen del är Tomas Meijer inte så bekymrad. Han och hustrun har bott i sitt hus i 31 år och även om de ökade priserna märks av är det inte för egen del han engagerar sig.

– Det blir cirka 200– 300 kronor mer i värmekostnad per månad för vår del, vilket vi kommer att lösa. Det är mer en principfråga och en oro över utvecklingen framåt, säger han.

– Dessutom tänker jag på barnfamiljer som köpte sina hus till ett högt marknadspris. Där är marginalerna betydligt mindre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!