Räkna med att pizzan blir dyrare framöver

Pizzeriorna drabbas hårt när livsmedelspriserna ökar, vilket tvingar ägarna att höja priserna på pizzorna. "I dagsläget jobbar man nästan gratis", säger pizzeria Maestros ägare Ghasan Hanna.

Pizzorna blir allt dyrare nu när priset på livsmedel ökar.

Pizzorna blir allt dyrare nu när priset på livsmedel ökar.

Foto: Jeppe Gustafsson

Norrköping2022-05-14 20:30

Att livsmedelspriserna har höjts har knappast någon missat. De senaste året har exempelvis priset på tomater och kaffe ökat med nästan 30 procent, visar statistik från SCB. Den drastiska höjningen påverkar inte endast ekonomin hos privatpersoner, utan även verksamheter inom restaurangbranschen. Detta kan innebära att priserna vi är vana vid på snabbmat blir högre. Att beställa en billig pizza kan därmed snart vara ett minne blott.

Norrköpings pizzerior är några som har drabbats hårt av de höga livsmedelspriserna. Ghasan Hanna, ägare av pizzeria Maestro på S:t Persgatan förklarar att bara osten gått upp 20 kronor per kilo och nötfärsen med 10-15 kronor per kilo.

– Det går upp hela tiden. Om jag beställer ost idag vet jag inte imorgon vad det kommer hamna på för pris. Bara matoljan har gått upp 100 procent.

undefined
Ghasan Hanna, pizzeria Maestro, berättar hur de påverkas av de höga priserna: "Vi tappar över 100-150 tusen kronor varje månad".

På grund av detta har pizzerian vid två tillfällen tvingats höja priserna på pizzorna. I december höjde man med ungefär fem kronor per pizza och i mars med ytterligare 10 kronor.

– I dagsläget jobbar man nästan gratis. Det finns inga vinster. Vi har höjt priserna ganska mycket, men det hjälper inte, menar han.

– Ändå tappar vi över 100 000-150 000 i omsättning varje månad.

Att priserna blivit dyrare märks även på den mängd kunder som besöker pizzerian. Ghasan Hanna berättar att de som förut kom och åt tre-fyra gånger i veckan, nu bara kommer varannan vecka.

– Folk har inte längre råd att äta så mycket ute.

Hur ser ni på tiden framöver?

– Vi kommer inte höja priserna mer, utan vi kommer att fortsätta kämpa och se vad som händer. Han tillägger:

– Grossisterna säger att det kommer bli ännu värre, men vi kan inte höja priserna varannan månad. Det kostar också ganska mycket att bara byta menyer.

undefined
Ost och nötfärs är exempel på livsmedel som blivit betydligt dyrare för pizzabagarna.

Även pizzeria Yam yam på Nygatan märker av de höjda priserna. 

– Det har ökat med ungefär 25 procent i utgifter, förklarar pizzerians ägare Ryad Danho.

För att gå runt har även de tvingats höja priserna. För en och en halv månad sen höjde man priserna på Foodora, den hemkörningstjänst de använder sig av, med ungefär fem procent och nästa vecka planeras priserna även höjas inne på serveringen. Trots att han förklarar att man inte vågar höja alltför mycket, tror han ändå att det kommer fler höjningar så småningom.

– Det är bara att höja priserna. Jag tror inte att det finns något annat alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!